Topman Rolinco weg na slechte resultaten

Directeur Gerard de Bruin (55) van het aandelenfonds Rolinco is aan de kant geschoven. De Robeco Groep maakte woensdag bekend De Bruin te vervangen door Angelien Kemna (40), die nu nog een staffunctie vervult als groepshoofd aandelenbeleggingen bij de Robeco Groep....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Bruin wordt verantwoordelijk gesteld voor het magere rendement van Rolinco in het laatste anderhalf jaar. Rolinco haalde vorig jaar een rendement van 18,0 procent, terwijl de vergelijkbare internationale index met 34,5 procent steeg.

'De Bruin heeft in de eerste helft van 1998 de mogelijkheid gekregen om een herstel te bewerkstelligen. Dat herstel is gekomen, maar het is onvoldoende', aldus een woordvoerder van de Robeco Groep. Rolinco haalde in de eerste helft van 1998 een rendement van 16,2 procent. De vergelijkbare index ging met 17,9 procent omhoog.

Deze underperfomance wordt De Bruin zwaar aangerekend. De Bruin heeft meer dan 27 jaar bij Robeco gewerkt. In 1989 kreeg hij de leiding over Rolinco, het aandelengroeifonds van de Robeco Groep. Aanvankelijk deed het fonds het goed, maar de laatste jaren is de klad gekomen in de resultaten. Rolinco wilde zich onderscheiden van de grotere broer, het aandelenfonds Robeco. Daarom werden meer risico's genomen. Telkens viel dit verkeerd uit. Vorig jaar was het rendement in vergelijking met andere fondsen bijna dramatisch te nomen.

Met Kemna krijgt de Robeco Groep voor het eerst een vrouw in de top van het bedrijf. Kemna zal officieel op 1 september bij Rolinco beginnen. 'Maar ze bemoeit zich vanaf nu al met de samenstelling van de portefeuille', zegt een woordvoerder van Robeco. Kemna is veel meer theoretisch geschoold dan De Bruin. Ze studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na haar studie werkte ze enige tijd als computerassistent en informatie-deskundige bij het ministerie van Financiën in Den Haag. Daarna zat ze bijna tien jaar bij de vakgroep financiering en beleggingen van de Erasmus Universiteit. Ze promoveerde in die periode met een proefschrift over opties.

In 1992 kwam ze in dienst bij Iris, het researchinstituut van de Rabobank en Robeco Groep. Hier werd ze hoofd kwantitatief onderzoek. Vanaf 1996 is ze directeur aandelenbeleggingen van de Robeco Groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden