Topman Moore: nieuwe ronde WTO in gevaar

Een nieuwe onderhandelingsronde over vérgaande liberalisering van de wereldhandel is in gevaar. Dat heeft de directeur van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), Michael Moore, vrijdag laten weten in een brandbrief aan de 134 lidstaten van de WTO....

RTR/ANP

Eind november moet tijdens een grote ministeriële WTO-conferentie in het Amerikaanse Seattle een nieuwe ronde beginnen. Maar volgens Moore hebben ruim drie maanden discussiëren niets opgeleverd. 'Het voorbereidingsproces bevindt zich nu in een kritieke fase', zo schreef de Nieuw-Zeelandse WTO-directeur.

Diplomaten in Genève, waar de WTO zetelt, werken al enige tijd aan een ontwerptekst die moet leiden tot een nieuwe onderhandelingsronde. Het enige wat ze tot dusver hebben geproduceerd is een 34 pagina's tellend document dat de ver uiteenlopende inzichten van de lidstaten weergeeft.

Moore vindt daarom dat die lidstaten hun diplomaten meer ruimte moeten geven. Anders dreigen alle gevoelige onderwerpen bij de ministers te belanden.

Vooral de Verenigde Staten en de Europese Unie staan tot dusver lijnrecht tegenover elkaar, vooral over de agendavoering van de nieuwe ronde. De Amerikanen willen alleen praten over lagere invoerrechten en landbouw, terwijl Brussel ook onderwerpen als milieu, sociale normen en voedselveiligheid op de agenda wil.

Maar ook de ontwikkelingslanden roeren zich. Zij hebben nog steeds moeite met de uitvoering van de akkoorden van de vorige ronde, de zogenoemde Uruguayronde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden