Topman Jumbo moet loterij online aantrekkelijk maken

De voormalige topman van Jumbo heeft nooit iets met kansspelen gedaan. Toch moet hij de Nederlandse Loterij voorbereiden op online concurrentie, in een opengebroken gokmarkt.

Janita Naaijer
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Van de supermarktbranche naar de kansspelen. Niels Onkenhout, voormalig bestuurder van supermarktketen Jumbo, is de nieuwe bestuursvoorzitter van de Nederlandse Loterij. Dat is Nederlands grootste kansspelorganisatie die in april is ontstaan uit de fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto.

Jumbo

Ervaring met de kansspelwereld heeft de 55-jarige Onkenhout niet. Ervaring met leidinggeven aan fusieorganisaties des te meer. Onkenhout werkte tot vorig jaar op het hoofdkantoor van familiebedrijf Jumbo in Veghel. Daar speelde hij als lid van de raad van bestuur een belangrijke rol bij de omvangrijke overname van C1000 en Super de Boer, waar hij directievoorzitter was. Daarvoor was Onkenhout onder andere lid van de raad van bestuur van voedingsmiddelenconcern Koninklijke Wessanen. Hij begon zijn loopbaan bij Procter & Gamble en Philips.

Met de voormalige supermarkttopman kiest de Nederlandse Loterij voor een buitenstaander die tot dusver opmerkelijk weinig naar buiten trad. Onkenhout heeft de taak de neuzen van werknemers van zeven verschillende loterijen (Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto) dezelfde kant op te krijgen. En misschien nog belangrijker: hij moet het kansspelbedrijf de online wereld inloodsen.

Online kansspelen

Door de nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) wordt de Nederlandse markt, vermoedelijk eind volgend jaar, namelijk opengesteld voor (buitenlandse) online partijen. De fusie tussen Staatsloterij en Lotto werd ingezet om de concurrentiepositie tegenover online aanbieders van kansspelen zoals poker, blackjack en sportweddenschappen te verstevigen. De komende jaren moet duidelijk worden of de Nederlandse Loterij stand kan houden als de kaarten opnieuw worden geschud.

Onkenhout volgt Frans van Steenis op. De scheidend topman was zes jaar algemeen directeur van de Staatsloterij en luidde de fusie met De Lotto in. Hij beleefde roerige tijden bij het kansspelbedrijf toen de Hoge Raad vorig jaar januari oordeelde dat de Staatsloterij zich van 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan het misleiden van deelnemers. Grote prijzen vielen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winstkansen lager uitvielen dan de loterij consumenten voorhield. Sinds de uitspraak probeert de claimstichting Loterijverlies voor 194 duizend deelnemers een schadevergoeding te krijgen. Over de hoogte wordt nog onderhandeld.

De Nederlandse Loterij, die eigendom is van de Staat, is volgens Het Financieele Dagblad goed voor een omzet van 1,1 miljard euro per jaar. Door de recente samenvoeging van de Staatsloterij en Lotto zijn in de Nederlandse loterijmarkt nog maar twee grote spelers. Naast de Nederlandse Loterij is dat de Goede Doelenloterij, die onder meer uit de Postcodeloterij en de Vriendenloterij bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden