'Topman is simpelste baan die bestaat'

George Tóth was in 2004 kampioen handelen in eigen aandelen. Kleine beursfondsen als Spyker zijn niet veilig voor hem. Wie is deze bedrijvendokter in spe?...

'Als jonge jongen ontwikkel je een kijk op de zaak. En dan heb je natuurlijk nog de werkelijkheid. Gaandeweg groeien werkelijkheid en visie naar elkaar toe. Reflexiviteit, heet dat. Kijk, het pand waar we nu zitten bijvoorbeeld. Dat was een oud ding van zesduizend vierkante meter, maar ik zei: ik koop het en het is straks zeven miljoen waard. Het pand kostte een miljoen, de verbouwing kostte nog een miljoen. En inderdaad: het is nu zeven miljoen waard.'

George Tóth is bestuursvoorzitter van het beursfonds De Vries Robbé. Hij gebruikt het als investeringsvehikel. Tóth koopt en verkoopt bedrijven en handelt uitgebreid in aandelen, ook in die van De Vries Robbé zelf. Vorig jaar was hij volgens gegevens van de Autoriteit Financiële Markten de meest in eigen aandelen handelende topman van de Amsterdamse beursvloer. '

Ik weet dat dit beursfonds z'n geld waard wordt', zegt hij, 'en zo zal het dus ook gaan. Ook banken weten dat ik dit vak beheers.'

'Vastgoed is de laatste jaren de kern van mijn bedrijven geweest. Onroerend goed is namelijk de makkelijkste manier van geld verdienen. Zo betaal ik de vier man personeel hier van de huuropbrengsten van het pand. Een bedrijf zonder fysiek eigen vermogen op de balans, neem ik niet serieus. ICT-bedrijven met een gehuurd gebouw, geleaste auto's, uitzendkrachten als personeel en de pc's op afbetaling, zijn geen bedrijven.

'Ik had tientallen bedrijven, vooral in Hongarije. Wist je dat alle caravans in heel Europa rijden op assen die mijn bedrijf in Hongarije heeft ontwikkeld? Dat bedrijf is van acht man naar veertienhonderd werknemers gegroeid. Toen was voor mij de lol eraf. Ik heb het verkocht.

'Op een gegeven moment heb ik besloten mijn bedrijven onder te brengen in een beursfonds. Dat doe ik voor de beheersbaarheid en de transparantie. Als ik er straks niet meer ben, blijft het beursbedrijf wel voortleven. Mijn vrouw kan bij wijze van spreken in de krant nalezen wat het bedrijf waard is.

'Het eerste bedrijf waar ik mijn oog op liet vallen voor een beursnotering, zat helemaal niet te wachten op een overname door een kale man met een stropdas. Toen kwam De Vries Robbé langs. Dat was in 2001, in een periode dat het bedrijf nog niet in betalingsproblemen was gekomen. Na de surseance heb ik meer geld en vastgoed ingebracht. Maar het kost altijd meer tijd dan je denkt om een bedrijf weer op poten te zetten.

'De Vries Robbé was uit de officiële notering verdwenen, maar op 10 maart presenteren wij de eerste jaarcijfers na de terugkeer op de beurs. De winst zal een forse stijging laten zien. ''Fors'' is volgens de schaal van Mock (een maatstaf om winstcijfers te classificeren, red.) een winststijging van meer dan 45 procent. Jammer dat hij de term ''extra fors'' niet heeft bedacht.

'Een beursfonds stelt natuurlijk niet zo veel voor. Daar is veel magie omheen. Het is een gewone vennootschap met een notering. Vroeger leidde ik veertien bedrijven, dat is veel ingewikkelder. De baan van bestuursvoorzitter is de simpelste die bestaat.

'Als je alle overbodige vergaderingen en etentjes schrapt, is er tijd zat. Ik snijd elke avond thuis het vlees. Kijk maar, mijn agenda de komende twee weken is leeg. Vandaag heb ik een afspraak met de Volkskrant, morgen ga ik met mijn kinderen naar Ali B.

'Ik ben een optimistisch mens. Ik was bijna elf toen ik door gezinshereniging vanuit Hongarije naar Schiedam kwam. Mijn vader is ten tijde van de opstand in 1956 naar Nederland gevlucht. Toen bestond het begrip integratie nog niet. Ik heb dan ook fatsoenlijk Nederlands leren spreken. Sindsdien is Schiedam voor mij de navel van de wereld.

'De Vries Robbé gaat geld verdienen met een aantal flatgebouwen en winkelpanden, die ik ontwikkel met de lokale woningcorporatie. Die heb ik drie jaar geleden gekocht; ze worden nu door de corporatie gesloopt.

'De Autoriteit Financiële Markten gaat nu opletten of grootaandeelhouders de koers manipuleren door zelf in aandelen te handelen. De indruk dat ik de koers van De Vries Robbé zou orkestreren, is allemaal onzin. Als grootaandeelhouder meld ik alle aan- en verkopen keurig bij de toezichthouder. En tevens dien ik mijn huidige belang in De Vries Robbé van dik 75 procent binnen drie jaar af te bouwen naar 49 procent. Dat ik goedkoop inkoop en duur verkoop, is toch niet oneerbaar? Dat proberen toch alle beleggers?

'Als ik een belang van 5 procent wil opbouwen in een ander bedrijf, houd ik vooraf mijn mond. Die aandelen koop ik zelf, en daarna verkoop ik ze na goedkeuring van de commissarissen voor hetzelfde bedrag door aan De Vries Robbé. Enige reden: ik krijg makkelijk krediet bij de banken, terwijl dat voor de Vries Robbé lange tijd lastiger was.

'Ik word vaak benaderd door andere grootaandeelhouders in andere fondsen die mij een deel van hun bezit willen verkopen. Zo heb ik laatst nog een 23-procentsbelang in autofabrikant Spyker overgenomen van John de Mol. Tja, toen heb ik maar gelijk wat Spyker-reclame op mijn bedrijfsauto geplakt. Kijk, dat is die flinke Hummer (een benzineslurpende terreinwagen, red.) daar. Moet je niks achter zoeken hoor, allemaal show. Een Fiatje rijdt net zo goed, en een stuk zuiniger.

'Die oude locomotief hier bij het kantoor in Schiedam wil ik laten vervangen door een dichte treinwagon. Hoeven de huurders niet meer in de kou een sigaretje te roken. Aan de ander kant: een Nederlands bedrijf kan niet zonder locomotief en ook niet zonder molen, waar we hier een mooi uitzicht op hebben.

'Onlangs heb ik onder andere geprobeerd om de Real Time Company (het oude Newconomy) te redden. Ik ga altijd op dezelfde manier te werk. Ik kan namelijk maar één kunstje. Eerst koop ik via de beurs een aanmerkelijk belang, om netjes aan tafel te komen. Anders denkt zo'n bedrijf: wie is die George nou helemaal om ons van advies te dienen?

'Daarna zeg ik: alle vage bezittingen op nul zetten, vastgoed in het bedrijf brengen en rennen maar. Maar goed, bij Real Time hadden ze er door de complexe situatie tot nu toe geen oren naar. Jammer dan, zeg ik. Dan kijk ik weer verder. De komende periode zal naar verwachting mijn naam vaker opduiken als investeerder in kleine beursfondsen. Let maar op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden