Topman Interpolis wegens onvrede uit branchevereniging

Het verzet van het Verbond van Verzekeraars tegen meer marktwerking in de verzekeringsbranche, heeft geleid tot een scheuring in het bestuur....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Aanleiding tot het verschil van inzicht is de wijziging in de Wet Assurantiebemiddeling (Wabb) van minister Wijers van Economische Zaken, die nog bij het parlement in behandeling is. Op 1 januari van dit jaar had een deel van de nieuwe wet in werking moeten treden, namelijk het intrekken van het verbod op retourprovisie. De huidige wet sluit de concurrentie tussen assurantie-tussenpersonen goeddeels uit. Het is tussenpersonen verboden de klant korting aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een cadeau.

Vullings is steeds voorstander van de wetswijziging geweest. Het oude verbod past niet meer in een tijd waarin de klant mag rekenen op vrije mededinging tussen de aanbieders. Er is volgens Vullings sprake van kartelvorming in de verzekeringsbranche.

Het standpunt van het verbond is dat het wegvallen van het verbod korting te bieden, nadelig is voor de consument. Het zou een deel van de klanten verleiden slechte, uitgeklede verzekeringen af te sluiten teneinde een mooi cadeau mee naar huis te kunnen nemen. Naar schatting van het verbond is zeker de helft van de consumenten niet in staat zelfstandig een verzekering af te sluiten.

De Consumentenbond is voorstander van de wetswijziging. Consumenten zijn mondig en verstandig genoeg om zich niet zo snel te laten verleiden door cadeaus, meent de bond.

Eerdere uitlatingen van Vullings over de Wabb wekten de woede van de verzekeraars. 'Een aanval in de rug', zei vorig jaar mr. De Swart, voorzitter van de verbondscommissie Wabb. Het verbond en Interpolis zeiden gisteren in een gezamenlijke verklaring dat het opstappen van Vulling is gebeurd in goede verstandhouding. De Rabobank, eigenaar van Interpolis, mengt zich niet in het aftreden van Vullings. Een woordvoerder laat weten dat de Rabobank zich overigens kan vinden in de ideeën van minister Wijers.

Een volgende stap in de dereguleringsplannen van Wijers is het schrappen uit de Wabb van het wettelijk provisiesysteem. Reisbureaus die niet over een assurantiebemiddelingsdiploma beschikken, zullen volgens de voorstellen in de toekomst wel een doorlopende reisverzekering mogen verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden