Topman HEMA vertrekt

Hij wilde al eerder weg, maar bleef toen de crisis toesloeg. Nu hij 'tekenen van herstel' ziet, stapt Ronald van Zetten na twaalf jaar op. Hij kreeg de laatste jaren steeds meer kritiek.

Gerard Reijn en Jarl van der Ploeg
null Beeld anp
Beeld anp

Ronald van Zetten vertrekt op 13 april als topman van winkelbedrijf HEMA. Hij blijft nog wel beschikbaar 'om het bedrijf te helpen in de overgangsperiode', liet hij woensdag weten. Hij wordt opgevolgd door Tjeerd Jegen, een Nederlander die nu nog directeur is van Australian Supermarkets and Petrol van het bedrijf Woolworths Australia.

Jegen (43) begon als filiaalmanager van Albert Heijn in Rotterdam. Bij Ahold werkte hij zich op tot marketingdirecteur van Centraal- Europa. Daarna was hij directeur van de Aziatische tak van supermarktketen Tesco.

Van Zetten (52) zou een aantal jaren geleden al met het idee hebben gespeeld op te stappen, maar hij bleef omdat de crisis in de retailbranche toesloeg. Nu het iets beter gaat, is het moment daar, zegt een woordvoerder van HEMA. 'De beslissing is een aantal maanden geleden genomen.'

Ronald van Zetten. Beeld anp
Ronald van Zetten.Beeld anp

Reorganisatie, ontslagen en faillissementen

Van Zetten kwam aan het roer in 2003, toen HEMA nog onderdeel was van het beursgenoteerde Vendex KBB. Dat werd overgenomen door investeringsmaatschappij KKR en die verkocht HEMA in 2007 aan investeringsmaatschappij Lion Capital.

Sindsdien boekte HEMA slechts in twee jaar een winstje. In totaal verloor het bedrijf al 56,6 miljoen euro. De omzet per filiaal daalde drastisch, van 2,4miljoen naar 1,6 miljoen euro.

In deze periode waren er reorganisaties, ontslagen en vernieuwingsoperaties in 529 Nederlandse winkels, en zelfs enkele faillissementen (van franchise-winkels). HEMA werd belaagd door prijsvechters als Action, Zeeman en het Deense Flying Tiger, maar ook door supermarkten die steeds meer en betere non-foodproducten aanbieden. En natuurlijk door webshops.

Internationaal

Desondanks slaagde Van Zetten erin zijn bedrijf te internationaliseren. Winkels in België en Duitsland waren er al, en in 2009 opende hij het eerste filiaal (van inmiddels dertig) in Frankrijk. Er zijn ook HEMA's in Engeland en in Spanje (2014).

Midden vorig jaar slaagde Van Zetten erin 715 miljoen euro van HEMA's grote schuldenlast te herfinancieren. Sindsdien heeft het bedrijf een beursnotering, zij het van obligaties en niet van aandelen. In een paar maanden tijd daalden die obligaties 40 procent in koers, een teken dat beleggers niet zo zeker zijn dat HEMA zijn schulden kan afbetalen.

Vorig jaar introduceerde Van Zetten nog met veel tamtam een bijstelling van de formule van HEMA die neerkwam op een betere presentatie in de winkel en meer verandering in het assortiment. De resultaten van die verandering zijn echter nog altijd nauwelijks zichtbaar. In het persbericht waarin zijn vertrek wordt aangekondigd, stelt hij 'tekenen van herstel' te zien: iets meer omzet per filiaal en meer transacties. Maar over de totale omzet geen woord.

Ruzie

Van Zetten kreeg de afgelopen jaren steeds meer kritiek. Op de dalende omzetten per filiaal, op het halsstarrig vasthouden aan HEMA als enige merk in de winkel. Met zijn franchisers, zelfstandige ondernemers die de formule van HEMA huren, kreeg hij hooglopende ruzie. Zo erg dat partijen hun geschillen via de rechter uitvechten.

Op de vraag 'is het nog leuk bij HEMA?' antwoordde Van Zetten afgelopen december in de Volkskrant nog: 'Supergaaf.' Woensdag bleek dat er achter die woorden al twijfel schuil ging. 'Twaalf jaar is lang voor een CEO. Zo vaak zie je dat niet meer', zegt de woordvoerder van HEMA. 'Op een gegeven moment wordt het tijd voor wat anders.'

Wat Van Zetten gaat doen, is niet bekend. Dat hij niets meer hoeft te doen, is volgens insiders zeker. 'Onder hem is HEMA twee keer verkocht. Bij zulke transacties wordt er altijd voor gezorgd dat het management flink kan verdienen, dus Van Zetten is gewoon rijk', zegt een van hen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden