Topman Frans Koffrie weg na slechte resultaten

Het hedgefonds dat kritiek heeft op het beleid van de kantoorartikelenhandel Corporate Expres, voorheen Buhrmann, heeft een beetje zijn zin gekregen....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Koffrie, die bijna tien jaar de scepter zwaaide bij Corporate Express, vertrekt per direct ‘uit eigen beweging’ meldde het bedrijf maandag. Ook Paul van den Hoek, de voorzitter van de raad van commissarissen, vertrekt. Activistische aandeelhouders verweten hem Koffrie de hand boven het hoofd te houden.

De bekendmaking maakte niet veel indruk op beleggers. De koers daalde met met 1,3 procent.

Onder leiding van Koffrie veranderde Buhrmann eind jaren negentig succesvol van een papierproducent en papierhandel in een van ’s werelds grootste handelaren in kantoorartikelen. De Limburger deed grote overnames in de Verenigde Staten. Hij kocht Corporate Express en USOP en moest zich daarvoor diep in de schulden steken.

Die schuldenlast werd het bedrijf bijna fataal toen het begin deze eeuw slecht ging met de Amerikaanse economie. Koffrie loste de schulden af door de papiergroothandel in 2003 af te stoten.

Het vertrek van Koffrie komt niet onverwacht. Corporate Express, waar 19 duizend mensen werken, presenteert al vijf kwartalen teleurstellende resultaten. Dit wakkerde de kritiek op Koffrie verder aan.

Begin deze zomer begon ook het hedgefonds Centaurus zich met Corporate Express te bemoeien. Het activistische hedgefonds, dat belangen neemt in bedrijven die onder de maat presteren, kocht ruim 5 procent van de aandelen. Volgens Centaurus moest Corporate Express zichzelf in de etalage zetten.

De nieuwe bestuursvoorzitter wil de aandeelhouders tevreden stellen door ze een flinke omzetgroei voor te spiegelen. Hij belooft de komende drie jaar een omzetgroei van 6 procent op jaarbasis. Analisten vragen zich af of deze ambitieuze doelstelling niet te hoog is gegrepen.

De omzet wil de leverancier van kantoorartikelen onder meer opschroeven door zijn positie bij middelgrote bedrijven te verbeteren. Die groep is nu verantwoordelijk voor 20 procent van de omzet. Dat moet 50 procent worden. Ook bij grote klanten wil Corporate Express zijn marktaandeel vergroten. Verder wil de handelsonderneming omzetgroei in Oost- en Zuid-Europa behalen.

Naast de wisseling aan de top wordt de organisatie van het bedrijf aangepakt. Een mondiaal bestuursteam van leden van de raad van bestuur en de directievoorzitters van de regionale takken moet de activiteiten van het bedrijf in goede banen leiden. ‘Onze decentrale structuur is achterhaald’, aldus de nieuwe bestuursvoorzitter.

Het bestuur van Corporate Express maakt de komende tien dagen een rondgang langs alle aandeelhouders. Ventress: ‘Ik verwelkom de mogelijkheid om aan al onze aandeelhouders, hedgefondsen en anderen, uit te leggen waarom deze strategie de beste is.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden