nieuwsBestuursvoorzitter

Topman Feike Sijbesma vertrekt na 32 jaar bij chemieconcern DSM

Topman Feike Sijbesma verlaat DSM. Hij legt op 15 februari zijn taak als bestuursvoorzitter neer na bijna 13 jaar aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern. 

Feike Sijbesma. Beeld Kiki Groot / de Volkskrant

Sijbesma zat 20 jaar in het bestuur van DSM en is al 32 jaar in dienst van de onderneming. Hij blijft nog tot mei volgend jaar betrokken bij het bedrijf om de overgang soepel te laten verlopen.

De taken van de 60-jarige Sijbesma worden overgenomen door bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Matchett is momenteel de financieel directeur van de onderneming. De Vreeze is als operationeel directeur aan DSM verbonden. Het gedeelde leiderschap zullen zij met hun huidige rollen combineren.

Sijbesma laat de reden van zijn vertrek ongewis en zegt op een ander moment over nieuwe stappen in zijn loopbaan uit te weiden. De scheidend topman zegt in een verklaring het een voorrecht te hebben gevonden om DSM zo lang te dienen. President-commissaris Rob Routs stelt dat DSM onder leiding van Sijbesma is getransformeerd tot een gezond, krachtig, duurzaam en innovatief bedrijf.

Duurzaamheid 

Sijbesma maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid en wil zich daar ook in het vervolg van zijn carrière voor blijven inzetten. Volgens hem kunnen bedrijven het zich niet permitteren om maatschappelijke trends en risico’s te negeren, omdat ze dan problemen kunnen krijgen met het aantrekken van talent of kunnen stuiten op consumenten die het bedrijf links laten liggen. ‘Dan verlies je je bestaansrecht.’

Hij is ook een groot voorstander van CO2-heffingen voor bedrijven. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat zij een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.

Verder lezen 

Vorig jaar werd Sijbesma benoemd tot de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top-200 van invloedrijkste Nederlanders.

Sijbesma – spreek uit: Siebesma – is geen doorsnee-topman. ‘Nóg meer mannen brengen mij geen nieuwe inzichten’, zei hij tegen werkgeversblad Forum, dat hem vroeg waarom het DSM wél lukte topvrouwen te vinden. 

‘Je kunt jezelf of je bedrijf toch niet succesvol noemen in een wereld die faalt?’ zei Feike Sijbesma eerder dit jaar in een interview met de Volkskrant

Topman Feike Sijbesma van DSM kondigde in september aan dat hij het milieu op nummer één wilde zetten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden