NieuwsEconomie

Topman Deutsche Bank: negatieve rente zal het financieel stelsel ruïneren

‘De negatieve rente zal het financieel stelsel ruïneren.’ Dat stelde topman Christian Sewing van Deutsche Bank woensdag tijdens een symposium in Frankfurt. Als de ECB volgende week de rente verder verlaagt, zoals wordt verwacht, zal dat enorme bij-effecten hebben, zo verwacht hij.

Redactie
Topman Christian Sweing van Deutsche Bank. Beeld REUTERS
Topman Christian Sweing van Deutsche Bank.Beeld REUTERS

‘Er is geen econoom meer die denkt dat een verdere renteverlaging de economie nog stimuleert. Ik ken geen cliënt die zegt meer te investeren als de rente nog meer omlaag gaat. Het zal alleen tot meer verdeeldheid in de samenleving leiden. Vastgoedprijzen stijgen verder, terwijl de spaarders nog meer worden gestraft. Nu al betalen ze 160 miljard euro per jaar als gevolg van de negatieve rente.’ In totaal zei Sewing 285 grote bedrijven te hebben gevraagd naar het effect van een nog lagere rente op hun investeringen.

Ook in Nederland hebben topbankiers al hun zorgen geuit over de negatieve rente en het gevaar dat spaarders hun geld van de bank halen. ‘Zeer onwenselijk’, zei Rabobank-topman Wiebe Draijer bij de presentatie van de halfjaarcijfers. ‘Ik zie dat niet gebeuren voor gewone klanten, maar je kunt het niet garanderen, gezien het extreme beleid van de ECB. Je kan het gedrag van spaarders bij een negatieve rente niet voorspellen. Wat je niet wil is dat mensen geld uit het bancaire systeem gaan halen en in hun sok stoppen. Dat is veel onwenselijker dan dat er goed voor gezorgd wordt door een bank.’

Voor Deutsche Bank is het probleem acuter. Deutsche is niet meer in staat met de grote Amerikaanse zakenbanken te concurreren nu er nauwelijks geld wordt verdiend aan de rentemarge en hoge boetes moeten worden betaald voor allerlei onrechtmatigheden.

Sewing kondigde in juli aan 20 duizend banen te schrappen. ‘Wat het meest verontrustend is, is dat centrale banken geen wapens meer hebben als er echt een keer een crisis uitbreekt. De rente is negatief en de kredietkraan staat al helemaal open. Helemaal bij de ECB.’

Deense primeur: hypotheek met geld toe door negatieve rente

Negatieve rendementen op obligaties kent Nederland al tijden. Negatieve rentes op spaarrekeningen zijn heel dichtbij met de huidige rentes van 0 of bijna nul (0,02) procent, hoewel banken aarzelen het laatste zetje te geven. Nu komen ook negatieve rentes op hypotheekleningen in het vizier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden