Topman Coolcat betaalde twee ton per letter voor merknaam V&D

Twee ton per letter en honderdduizend euro voor het leesteken. Zoveel was het merk V&D nog waard toen CoolCat-oprichter Roland Kahn samen met zijn zakenpartner Jaco Scheffers en voormalig HEMA-topman Roland van Zetten de merkrechten uit de failliete boedel van het warenhuis kochten. Ter vergelijking: voor de La Place-restaurants betaalde supermarktketen Jumbo zestig maal zoveel.

Jarl van der Ploeg
De vestiging van Vroom en Dreesman (V&D) in Hilversum sloot in mei als allerlaatste voorgoed de deuren. Beeld ap
De vestiging van Vroom en Dreesman (V&D) in Hilversum sloot in mei als allerlaatste voorgoed de deuren.Beeld ap

Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag dat de curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders woensdag openbaar maakten. Naast de 500 duizend euro die de groep Kahn vorige maand betaalde voor de merkrechten - de drie willen een webshop beginnen - maakten ze ook de afspraak om tot november de helft van hun winst over te maken aan de curatoren, mits die boven de 4 miljoen euro uitkomt. Zo niet, dan wordt november 2016 verlengd tot mei 2017.

Uit het tweede faillissementsverslag blijkt ook dat er momenteel zo'n 54 miljoen euro in de boedel van het voormalige warenhuis zit, vooral verdiend met de opheffingsuitverkoop die na het faillissement plaatsvond. In de boedel van La Place zit 71 miljoen euro. De afgelopen maanden kregen de curatoren ook 2175 vorderingen binnen van schuldeisers - van kledingleveranciers tot vastgoedeigenaars en beveiligingsbedrijven - samen goed voor een bedrag van ruim 200 miljoen euro.

Dat betekent dat een groot deel van de schuldeisers geen geld terug zullen krijgen. Dat geldt vooral voor de kleinere partijen. De grootste schuldeiser is voormalig eigenaar Sun Capital, het Amerikaanse private-equitybedrijf dat V&D de laatste jaren ook een aantal miljoenenleningen verstrekte, in ruil voor pandrechten op bijvoorbeeld een groot deel van de voorraden. Sun vindt dat het recht heeft op 80 miljoen euro. De curatoren zullen in de komende maanden onderzoeken in hoeverre dat bedrag terecht is.

Onbehoorlijk bestuur

Naast Sun kunnen ook uitkeringsinstantie UWV en de fiscus - vanwege hun status als zogenoemde preferente schuldeisers - miljoenenbedragen tegemoet zien. Overigens heeft het UWV nog geen vordering ingediend. Ook de curatoren zelf, die samen met hun legertjes juristen naar eigen zeggen 11 duizend manuren in de afwikkeling van het faillissement hebben gestoken, kunnen geld tegemoet zien.

De curatoren zijn nog niet begonnen met hun onderzoek naar de oorzaken van de ondergang van V&D; een standaard onderdeel van een faillissementsafhandeling. Ze zullen komende tijd onder meer kijken of sprake was onbehoorlijk bestuur bij V&D, bijvoorbeeld door toedoen van Sun Capital of voormalig topman John van der Ent.

Nu wel: rijen dik, echte klanten

V&D's laatste Prijzencircus in maart werd een feest van duwen trekken, vloeken en smijten. Gêne over deze 'lijkenpikkerij' werd gecompenseerd door kortingen tot 70 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden