Topman Blokker stapt op

Roland Palmer, de neef van Jaap Blokker en sinds 2011 topman van de gelijknamige holding, stapt per direct op bij het familiebedrijf. Er zou ruzie zijn tussen Palmer (41) en de rest van de top. Volgens het bedrijf is sprake van 'een verschil van inzicht met de raad van commissarissen'. Theo de Kool, vicevoorzitter van de raad van bestuur, neemt Palmer voorlopig waar.

Jarl van der Ploeg
Een Blokker in Amsterdam. Het bedrijfsresultaat van de holding is in 2014 gehalveerd. Beeld Arie Kievit
Een Blokker in Amsterdam. Het bedrijfsresultaat van de holding is in 2014 gehalveerd.Beeld Arie Kievit

De Blokker Holding, een bedrijf vooral bekend van de huishoudwinkel maar ook uitbater van ketens als Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys, wil de kwestie niet verder toelichten, maar het opstappen van Palmer komt niet als een complete verrassing. Niet alleen meldde het concern afgelopen mei nog dat het bedrijfsresultaat in 2014, na een lange reeks slechte jaren, was gehalveerd, ook daalde de omzet wederom en werden er bij een reorganisatie - de eerste in zijn soort bij het lang populaire Blokker - bijna vierhonderd werknemers ontslagen.

Bovendien rommelde het al tijden tussen het Palmer en de rest van de top, waartoe ook zijn andere oom Albert Blokker behoort als lid van de raad van commissarissen. Zo schreef Het Financieele Dagblad eind 2013 over een soort koude oorlog die zou worden gevoerd op het holdingkantoor in Laren. Palmer, die pas sinds 2009 in dienst was, zou ervaring missen. Het bedrijf zou bovendien in een vacuüm verkeren sinds het overlijden van Jaap Blokker in 2011. De door Palmer ingezette koerswijziging zou het tij niet hebben kunnen keren.

Concurrentie

Het bedrijf worstelt al jaren met de toenemende concurrentie van fysieke prijsvechters als Action en onlineconcurrenten als Bol.com. De websites bij de verschillende winkelformules zijn niet van deze tijd, net zomin als de fysieke winkels, die mede vanwege de slijtvaste vloerbedekking in de bekende roestbruine steunkleuren volgens retaildeskundigen te oubollig zijn en beleving missen.

Vorige zomer werd daarom een nieuwe 'transformatiestrategie' geformuleerd in de hoop binnen drie jaar weer winstgevend te worden. Er werd geld gepompt in een onlinestrategie en in de modernisering van de ketens Blokker, Leen Bakker, Big Bazar en Xenos.

Het conflict tussen Palmer en de raad van commissarissen gaat waarschijnlijk over de precieze invulling van die reorganisatie, ook al zei het bedrijf onlangs dat de eerste tekenen van herstel langzaam te zien zijn. Komende maandag worden de volledige cijfers gepubliceerd.

De Blokker Holding is met elf winkelformules actief in acht verschillende landen en heeft ongeveer 2.400 vestigingen waar zo'n 22 duizend medewerkers in dienst zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden