Topman Belastingdienst wordt 'verandermanager' Sociale Zaken

Joop van Lunteren, directeur-generaal van de Belastingdienst, gaat de vijf uitvoerders van WW en WAO samenvoegen. 'Als iemand het kan, is hij het', zeggen betrokkenen....

Bart Dirks en Gijs Herderscheê

DIT JAAR maakte Joop van Lunteren zijn laatste 'bietencampagne' mee. Als op 1 april de laatste belastingplichtigen hun aanslagbiljet inleveren, begint hij een nieuw leven op het ministerie van Sociale Zaken. De bietencampage, zo noemt de directeur-generaal de jaarlijkse operatie om de miljoenen aangiftebiljetten tijdig de deur uit te hebben.

Groter nog dan die jaarlijkse klus was de reorganisatie die hij eind jaren tachtig inzette bij de Belastingdienst. De dienst werd efficiënter en slagvaardiger, en doelmatig geautomatiseerd. De slogan 'Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker' bleek meer dan reclametaal. 'Van Lunteren heeft die ongelooflijk grote reorganisatie met groot succes geleid', oordeelt F. Sobes, directeur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Van Lunteren werd twee dagen na de Duitse capitulatie geboren . Ooit was hij een zware roker die het filter van zijn sigaret afbrak alvorens op te steken. Maar hij is gestopt en een fanatiek hardloper geworden.

Van Lunteren is 'getrouwd met de Belastingdienst'. Hij begon er in 1970; in 1985 was hij opgeklommen tot plaatsvervangend directeur-generaal, zeven jaar geleden werd hij er eerste man. 'Veel van zijn collega's vertrokken naar advieskantoren om het grote geld te verdienen', zegt een intimus. 'Joop niet, hij vond dat er altijd nog een klus viel af te maken.'

Nu vindt hij het dan toch tijd voor iets anders. Bij Sociale Zaken krijgt de relatief onbekende topman van de Belastingdienst de vrije hand om de uitvoering van de sociale zekerheid te reorganiseren. De vijf uitvoerders van de WW en WAO (GAK, SFB, Cadans, Guo en Uszo) moeten opgaan in één organisatie. Vrijdag maakten de directeuren van de vijf kennis met hun nieuwe baas, die 1 juni begint.

Zijn opdracht is duidelijker dan die van zijn voorganger Flip Buurmeijer, die vijf jaar moest aanmodderen met de vage marsorder 'bevorderen van concurrentie en voorbereiden op privatisering'. Van Lunteren moet de vijf uitvoerders onder één dak samenbrengen zonder commerciële doelstelling.

'Moedig om die opdracht aan te nemen', oordeelt prof. Lense Koopmans, Van Lunterens oud-collega bij Financiën en nu onder meer president-commissaris bij uitvoeringsinstelling SFB. Ook anderen vinden dat de jurist geknipt is als 'verandermanager sociale zekerheid'. Ze verwijzen naar de manier waarop hij de Belastingdienst omvormde. 'Die mag nu als voorbeeld dienen voor andere overheidsorganisaties', zegt Sobes van de Orde van Belastingadviseurs.'Het is een gave benoeming', aldus Koopmans. 'Als iemand die vijf clubs bij elkaar kan vegen, dan is hij het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden