Topman Ballast Nedam weg

Na twee jaar vertrekt topman Erik van der Noordaa alweer bij Ballast Nedam. Hij draagt zijn zaken per 1 juni over aan Cenk Düzyol, afkomstig van de nieuwe Turkse eigenaar van het zieltogende bouwbedrijf uit Nieuwegein.

Wilco Dekker
Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa (L) en financieel directeur Peter van Zwieten tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Ballast Nedam in oktober 2014. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa (L) en financieel directeur Peter van Zwieten tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Ballast Nedam in oktober 2014.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De 'veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden' zijn voor de 55-jarige Van der Noordaa reden af te treden, liet het bedrijf dinsdag in een verklaring weten. Eind vorig jaar stopte financieel directeur Peter van Zwieten al bij Ballast Nedam.

De opvolgers van Van der Noordaa en Van Zwieten zijn afkomstig van Renaissance Construction, het Turkse vastgoedbedrijf dat Ballast Nedam eind vorig jaar overnam. Cenk Düzyol (44) is de beoogde nieuwe topman. De Turk trad in november al toe tot de raad van bestuur van Ballast Nedam, dat ooit groot werd met de bouw van de Deltawerken. De 35-jarige Serkan Altuntop moet de nieuwe financieel directeur worden. Sander Lefevre (42) moet vanuit de raad van bestuur de Nederlandse activeiten in de bouw en infrastructuur gaan leiden.

Aan de rand van een failliesement

Die activiteiten brachten - naast enkele ernstige fraudeschandalen - Ballast Nedam de afgelopen jaren aan de rand van een faillissement. Probleemprojecten op snelwegen zoals de A2 bij Maastricht en de A15 Maasvlakte-Vaanplein leverden het bedrijf schadeposten van tientallen miljoenen euro's op. Uit het jaarverslag blijkt dat de omzet van het bouwbedrijf het afgelopen jaar met meer dan een kwart daalde, tot 850 miljoen euro. Het nettoverlies kwam uit op 41 miljoen euro. Het was het vierde jaar op rij waarin Ballast Nedam rode cijfers schreef. Wel was het verlies aanzienlijk kleiner dan een jaar eerder. In 2014 bedroeg het tekort onder de streep nog 103 miljoen euro.

Het orderboek van Ballast Nedam liep in rap tempo leeg. De werkvoorraad was eind vorig jaar goed voor een waarde van 613 miljoen euro, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Dat komt hoofdzakelijk doordat Ballast Nedam zijn belangen in de genoemde uit de hand gelopen snelwegprojecten heeft verkleind om de risico's te beperken.

6 miljoen euro verdelen

De slechte financiële situatie drukte uiteindelijk ook de verkoopprijs van het bedrijf uit Nieuwegein. Renaissance moest flink in de buidel tasten om Ballast Nedam op de been te houden, waardoor minder overbleef voor de aandeelhouders. Die konden tot hun afgrijzen in plaats van de eerder geboden 30 miljoen euro uiteindelijk niet meer dan een kleine 6 miljoen euro verdelen.

Vertrekkend topman Erik van der Noorda verving in juni 2014 Theo Bruijninckx, die Ballast Nedam zeven jaar leidde. Het is nog niet bekend wat Van der Noordaa (zijn tweelingbroer Hans is de baas van verzekeraar Delta Lloyd) gaat doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden