Topman Akzo kreeg ruim 2 miljoen mee

Oud-topman van AkzoNobel Ton Büchner heeft een 'ontslagvergoeding' van 925 duizend euro meegekregen toen hij vorig jaar op eigen initiatief het bedrijf verliet. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2017 dat het chemieconcern donderdag publiceerde.

Rens Blom
null Beeld
Beeld

Volgens het verslag is het dienstverband van Büchner 'met wederzijdse instemming' beëindigd, wat strookt met eerdere verklaringen over het vertrek van de oud-bestuursvoorzitter. Dat er in het jaarverslag wordt gesproken over een ontslagvergoeding, betekent volgens een Akzo-woordvoerder niet dat hij is ontslagen. Büchners vertrek zou vrijwillig zijn en 'vanwege de bijzondere omstandigheden in het afgelopen jaar' is gekozen voor een vergoeding.

Die vertrekvergoeding is overigens erg riant: Büchner kreeg naast de 925 duizend euro ook zes maanden salaris doorbetaald, goed voor nog eens 1,2 miljoen euro. Het totaalbedrag loopt hiermee op tot 2,1 miljoen, wat botst met de regels van de corporate governancecode voor goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen. Volgens die code hoort er bij een vrijwillig vertrek geen vergoeding en mag er bij een ontslag maximaal een basisjaarsalaris worden uitgekeerd.

Beleggersvereniging VEB is verbaasd over de hoge vergoeding van Büchner. Volgens een VEB-woordvoerder moet AkzoNobel 'heel wat uitleggen' op de aandeelhoudersvergadering op 26 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden