Topman Ahold kwam toch niet van buiten

Ahold haalt met de benoeming van de Brit John Rishton tot nieuwe topman van het supermarktconcern een ‘rustige’ bestuurder met een ‘ijzeren wil’ in huis....

Rishton zwaait al sinds het vertrek van de Zweed Anders Moberg in juli tijdelijk de scepter bij Ahold, waar hij in 2005 aantrad als financieel directeur. Daarvoor maakte hij naam bij British Airways met een grootscheepse saneringsoperatie.

Volgens de Raad van Commissarissen is Rishton de ‘juiste persoon om Ahold de toekomst in te leiden’. ‘Hij beschikt over de benodigde vaardigheden, capaciteiten en kennis van Ahold voor de uitvoering van Aholds strategie van duurzame, winstgevende groei’, aldus RvC-voorzitter René Dahan.

Rishton is benoemd tot 2010. Hij ontvangt een basissalaris van 945 duizend euro. Dat is fors minder dan Moberg, die in 2006 1,5 miljoen euro ontving. Daarnaast is een jaarlijkse bonus en een prestatiegebonden langetermijnbonus afgesproken ter waarde van maximaal 3,3 miljoen euro.

Analisten noemen de benoeming van Rishton ‘verrassend’. ‘Ahold heeft zes maanden de tijd gehad om een opvolger voor Moberg te vinden. Naarmate de tijd verstrijkt, ga je denken dat die van buiten moest komen’, aldus Richard Withagen van SNS Securities. Blijkbaar is men daar niet in geslaagd, zo is de conclusie.

Vooralsnog gaat Rishton de door Moberg ingeslagen weg volgen. Die kondigde eind vorig jaar aan zich de komende drie jaar te willen richten op de core business van het kruideniersconcern, met slechts een beperkt aantal internationale activiteiten. Het begin werd gemaakt met de verkoop van US Foodservice in mei voor ruim 7 miljard euro.

Volgens analist Richard Withagen willen ‘beleggers meer duidelijkheid over de koers ná 2009. ‘De huidige strategie is duidelijk, maar op welke wijze de groei tot stand moet komen niet. Is dat op eigen kracht of middels acquisities?’

Met de benoeming van Rishton staat Albert Heijn-directeur Dick Boer, die eveneens als opvolger werd genoemd, voorlopig in de wacht. Althans, tot 2010. ‘Dan gooit hij hoge ogen’, aldus Withagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden