Topkader van Reed Elsevier loopt 345 miljoen bonus mis

Als Crispin Davis vanmorgen de resultaten van zijn concern Reed Elsevier toelicht, zal hij dat doen met een behoorlijk chagrijn....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

In april 2000 stelde de aandeelhoudersvergadering een ongeëvenaard optieplan vast. De topmanagers konden een optiewinst verdienen tot twintig maal hun jaarsalaris. Met dit buitensporige bod hoopt ReedElsevier eindelijk een einde te maken aan het weglopen van zijn topmanagers, met name in Amerika, naar de booming internetbedrijven. Het was het jaar waarin na eindeloos zoeken Crispin Davis eindelijk als bestuursvoorzitter was binnengehaald.

Maar Davis' managers zouden hun optiewinsten niet cadeau krijgen. Elk jaar moesten ze het rendement voor de aandeelhouders met 20 procent opvoeren. Startpunt van de wedren naar rijkdom was de beurskoers van 2 mei 2000: 10,73 euro. Inclusief dividend moest die waarde drie jaar later uitkomen op 18,54 euro.

Het leek een makkie. De koers van Reed Elsevier was nog maar kort daarvoor ingezakt van rond 16 euro naar circa 10 euro. De managers kregen dus drie jaar de tijd om te herstellen wat ze in enkele maanden hadden verspeeld. Aanvankelijk liep het plan als een zonnetje. Nog vóór het einde van 2000 stond de koers al op 16 euro. De veertig managers leken op hun sloffen een nieuw huis plus boot plus auto te kunnen gaan aanschaffen.

Maar daarna stagneerde de koerswinst, en sinds midden vorig jaar zette een daling in. Zoals overal op de effectenbeurzen. Op de peildatum 31 december 2002 bedroeg de koers ruim 11 euro, dus nog maar een minieme winst ten opzichte van de startdatum.

Gisteren sloot het aandeel Elsevier 3,84 procent lager op 9,01 euro.

Helemaal kansloos zijn Crispin Davis en zijn vrienden nog niet. Ze krijgen nog twee herkansingen. Eind dit jaar de eerste. Willen ze die kans niet laten lopen, dan moeten koers plus herbelegd dividend uitkomen op 22,25 euro, en dat lijkt er nauwelijks in te zitten. De laatste kans is dan 31 december 2004; dan moet een aandeelhouderswaarde van 26,70 euro worden getoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden