Topjaar voor melkveehouders

Voor Nederlandse melkveehouders was 2007 een van de beste jaren in tijden, maar voor varkenshouders was dit jaar juist uitermate slecht....

ANP

De melkveehouders varen wel bij de aanzienlijk hogere melkprijs. Kostenstijgingen van voer kunnen ze daar ruimschoots mee compenseren. Varkenshouders kunnen hun gestegen kosten niet compenseren met een hogere productprijs en worden ook nog geconfronteerd met hogere kosten voor de mestverwerking.

Ook schapenhouders zagen hun inkomen het afgelopen jaar dalen. Door de blauwtongziekte raken ze beesten kwijt en maken ze hogere kosten.

Behalve bij de melkveehouders valt ook over de open teelt in de tuinbouw wat positiefs te melden. De prijzen van groente, fruit, bloembollen en bomen stegen dusdanig dat de telers de ook bij hen gestegen kosten konden ondervangen.

In de kottervisserij, de belangrijkste tak van de Nederlandse visserij, was en blijft het kommer en kwel. Vooral de stijgende energieprijzen spelen de sector parten. De belangrijkste kottergroepen zijn dan ook verliesgevend geweest in 2007.

Eigenaren van akker- en glastuinbouwbedrijven zien hun inkomen ook dalen. Binnen de glastuinbouw met gemiddeld zelfs 15.000 euro per bedrijf. Bij de akkerbouwers zijn het alleen de telers van zetmeelaardappelen van wie het inkomen stijgt, dankzij hogere opbrengsten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden