NIEUWSABN AMRO

Topaccountant Swaak gaat ABN Amro leiden

Verrassend nieuws bij ABN Amro: Robert Swaak (59) wordt de nieuwe topman van ABN Amro. De topbestuurder van de accountantsorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) volgt in het voorjaar Kees van Dijkhuizen op.

Robert Swaak Beeld ABN Amro
Robert SwaakBeeld ABN Amro

Swaak was zelf altijd een uitgesproken voorstander van vrouwen in de leiding van een bedrijf. ‘Feminieme eigenschappen dragen bij aan de kwaliteit van de dienstverlening’, zei hij daarover in 2010 in de Volkskrant. ‘Mannen zien bepaalde zaken over het hoofd die vrouwen wel zien.’

Zelf is hij een workaholic, vertelde Swaak in dat interview. Zijn eigen kinderen heeft hij zelden of nooit naar school gebracht. Ook de meeste ouderavonden miste hij. Alleen op vrijdagavond at hij thuis. In het weekeinde gaf hij aandacht aan zijn gezin. Om dat te kunnen doen, had hij zijn favoriete bezigheid sportvliegen ingewisseld voor zeilen – iets wat je met het hele gezin kan doen.

Robert Swaak wordt nu de nieuwe topman (ceo) van ABN Amro, waarvan de meerderheid van de aandelen nog steeds in handen is van de staat. Zijn taak lijkt tweeledig. Hij moet het resterende staatsbelang van 56 procent van de aandelen afstoten en een nieuwe structuur opzetten die van ABN Amro een toonbeeld van integriteit zal maken. In een persbericht vol bankentaal wordt het anders geformuleerd: hij moet de huidige strategie als toekomstbestendige bank verder uitrollen met een maatschappelijke antenne en oog en oor voor klanten, medewerkers en investeerders’.

De topbestuurder van de accountantsorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) volgt in april Kees van Dijkhuizen op. Hij komt op een moment dat de bank zwaar onder vuur ligt. Het aandeel was vorig jaar het slechtst presterende AEX-fonds. Mogelijk hangen de bank zware boetes boven het hoofd vanwege nalatigheid bij de controle van witwaspraktijken. De omvang daarvan is tot nu toe nog niet bekend.

Buitenstaander

Het is voor de derde keer sinds de crisis die leidde tot de nationalisatie van de bank in 2008 dat wordt gekozen voor een buitenstaander als topman. Ook Gerrit Zalm en Kees van Dijkhuizen kwamen van buiten. In het verleden hadden ABN Amro en zijn voorgangers juist de reputatie de topmensen zelf op te leiden.

Swaak is echter geen bankier. Onduidelijk is of dat problemen kan geven bij de ECB, die zijn benoeming moeten goedkeuren. De ECB heeft een voorkeur voor kandidaten met een grote bankierservaring, maar in Nederland ligt dat genuanceerder.

De nieuwe ABN Amro-baas studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en Harvard. In 1988 kwam hij in dienst bij een van de rechtsvoorgangers van PwC, tien jaar later werd hij partner bij de Zuid-Hollandse accountantspraktijk. In 2006 werd Swaak benoemd in de raad van bestuur, waar hij de verantwoordelijkheid kreeg voor financiën, de operationele activiteiten en personeelsbeleid. In oktober 2008 benoemde PwC hem tot bestuursvoorzitter. Hij bleef de bestuursactiviteiten altijd combineren met accountantswerkzaamheden voor een aantal grote klanten. In 2013 stroomde hij door naar de internationale organisatie van PwC, waar hij verantwoordelijk werd voor de adviezen aan multinationals. Swaak zit ook in het bestuur van de Nationale Opera en Ballet en van de filantropische Bernard van Leer Foundation.

President-commissaris Tom de Swaan spreekt van een ceo met ‘een brede en relevante expertise opgebouwd in de financiële sector’. ‘Hij is een ervaren bestuurder voor wie het reilen en zeilen van grotere beursgenoteerde en gereguleerde ondernemingen geen geheimen kent.’ Daarnaast karakteriseert De Swaan hem als een ‘modern en verbindend leider’.

Omdat het ministerie van Financiën als meerderheidsaandeelhouder akkoord is gegaan met de benoeming, zal die een hamerstuk zijn op de aandeelhoudersvergadering in april. In de afgelopen maanden is veel gespeculeerd over de opvolging van Van Dijkhuizen, die in juni vorig jaar te kennen gaf in het voorjaar van 2020 te willen opstappen.

Aanvankelijk leek de bank te zoeken naar een internationale topbankier. Maar er zouden nogal wat kandidaten hebben afgehaakt vanwege de relatief lage bezoldiging – 720 duizend euro per jaar – voor die positie met een groot afbreukrisico. Daarnaast is de vrijheid van het bestuur van de bank beperkt door de invloed van de staat. Die wil er echter zo snel mogelijk van het meerderheidspakket af. Swaak zei in een reactie alleen dat ‘de richting die de ABN Amro heeft ingezet’ hem ‘enorm aanspreekt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden