nieuwsSBM Offshore

Top van olieplatformbouwer SBM Offshore moet voor rechter verschijnen

SBM Offshore, bouwer van drijvende olieplatforms, blijft achtervolgd worden door een omvangrijke corruptiezaak in Afrika en Brazilië. Woensdag werd bekend dat topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema plus hun raadsman Jaap de Keijzer nog een keer onder ede moeten getuigen.

Peter de Waard
Een schip van SBM Offshore waarmee olie en gas wordt opgepompt, verlaat de Braziliaanse kust. Beeld
Een schip van SBM Offshore waarmee olie en gas wordt opgepompt, verlaat de Braziliaanse kust.

Het gaat om de zaak die klokkenluider Jonathan Taylor, die in 2012 door het Schiedamse bedrijf aan de kant werd gezet, heeft aangespannen tegen het bedrijf. Het drietal zal door de rechter-commissaris van de rechtbank in Haarlem worden gehoord. Taylor probeert al jaren een financiële compensatie te krijgen van het bedrijf vanwege dit gedwongen vertrek. Op die manier wil hij ook rehabilitatie, omdat hij nu nergens meer aan de bak komt. Hij beweert dat hij van plan was de smeergeldbetalingen aan de autoriteiten te melden. Daardoor kon hij niet langer in dienst blijven. Hij wil dit bewijzen door Chabas, Hepkema en Keijzer door de rechtbank te laten horen.

SBM Offshore is al zeven jaar verwikkeld in de corruptiezaak. Tussen 2007 en 2012 werd zo’n 200 miljoen euro aan steekpenningen betaald aan autoriteiten in Equatoriaal-Guinea, Angola en Brazilië. in totaal zouden daardoor voor 800 miljoen euro aan nieuwe orders zijn binnengehaald. Het bedrijf meldde dit zelf in 2012. In 2014 werd de zaak al geschikt met de Nederlandse justitie voor een bedrag van 200 miljoen euro. In 2017 werden schikkingen getroffen met justitie in de VS en Brazilië voor respectievelijk 200 miljoen en 300 miljoen euro.

Anthony Mace, de Britse bestuursvoorzitter van SBM Offshore tussen april 2008 en eind 2011, werd vorig jaar november in de VS nog veroordeeld tot drie jaar cel. In de strafzaak in Texas zou onder meer de getuigenis van Taylor een rol kunnen hebben gespeeld. Taylor heeft eerder geroepen dat SBM Offshore nog zeker in tien andere landen mensen heeft omgekocht en heeft gedreigd ook hiervan melding te doen.

Voor de rechter-commissaris in Haarlem moet duidelijk worden of topman Chabas en commissaris Hepkema te lang hebben gewacht met aangifte te doen, waardoor ze koersgevoelige informatie onder de pet hebben gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden