Top van Getronics opgestapt na conflict

De topmanagers van Getronics zijn vrijdag weggestuurd door de raad van commisarissen na ruzie over de koers van het bedrijf...

Tegelijkertijd met het vertrek van de bestuurders gaf Getronics een winstwaarschuwing af. Het bedrijf ziet zijn bedrijfsresultaat over 2002 dalen naar 106 miljoen euro. Op 27 januari ging de automatiseerder nog uit van een resultaat van 126 miljoen euro.

Getronics zal diep in de rode cijfers duiken als gevolg van afboeking van extra posten. Het IT-bedrijf schrijft 375 miljoen euro af op onder meer de overname van het Amerikaanse Wang in 1999. Getronics neemt ook een last van 43 miljoen euro voor reorganisaties. Uit de pensioenpot komt een meevaller van 8 miljoen euro, omdat het bedrijf bij zijn pensioenen overstapt van een systeem van eindloon naar middelloon. Op 4 maart maakt het bedrijf meer details bekend.

De bestuurscrisis komt op het moment dat Getronics nog volop bezig is zijn schuldenlast te saneren. Het bedrijf deed onlangs een voorstel aan zijn obligatiehouders om de leningen om te wisselen voor geld en aandelen. De obligatiehouders zouden daarmee ruim 80 procent van het bedrijf in handen krijgen. Ruim 60 procent van de schuldeisers is al akkoord. De overige schuldeisers kunnen zich tot 6 maart aanmelden voor het bod. Een dag later moeten aandeelhouders nog instemmen met de schuldenreductie.

De raad van commissarissen had direct twee opvolgers achter de hand. De nieuwe baas Axel Rückert was betrokken bij de ontmanteling van de divisie mobiele telefonie bij Philips. Daarvoor was hij werkzaam bij Danone en adviesbureau McKinsey.

Klaas Wagenaar maakte naam als harde saneerder bij automatiseerder Baan. Hij verkocht het noodlijdende bedrijf uit Barneveld aan het Britse Invensys. Wagenaar was ook lange tijd verbonden aan automatiseerder Cap Gemini en verhuurde zich als interim manager via Boer en Croon.

Het bedrijf doet geen nadere mededelingen over het conflict tussen bestuur en commissarissen. President-commissaris Mijndert Ververs wilde telefonisch evenmin een verdere toelichting geven. Ververs is ook vice-president commissaris bij ING, één van de preferente aandeelhouders bij Getronics. Volgens de bankverzekeraar houdt Ververs zijn commissariaten 'strikt gescheiden'. ING neemt verder kennis van het besluit van Getronics.

Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters vindt dat de opgestapte bestuurders het vertrek aan zichzelf te danken hebben. 'Ze hebben op 27 januari doelbewust het paniekbericht de wereld in gestuurd dat klanten weglopen als de schuldensanering niet snel doorgang zou vinden. Dit slechte nieuws krijgen ze als een boomerang terug.'

Volgens De Vries zijn de inkomsten en het kasgeld bij Getronics voldoende om de openstaande schuld in 2004 af te lossen. 'Ik vind het bezwaarlijk dat ze paniekerig zijn gaan doen. Bovendien zijn aandeelhouders onvoldoende voorgelicht.'

Ook Frans Faas die een groep kritische obligatiehouders vertegenwoordigt, vindt dat de oude leiding aan beleggers onvoldoende uitleg heeft verstrekt. Het tijdstip noemt hij buitengewoon ongelukkig. Faas acht het onwaarschijnlijk dat aan het akkoord met obligatiehouders opnieuw gemorreld gaat worden. 'Dat akkoord is met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen. Een aanpassing is dodelijk voor de vennootschap.'

Maurice Limmens van CNV Dienstenbond neemt het vertrek voor kennisgeving aan. 'Wellicht hebben deze nieuwe bestuurders wel briljante ideeën . We hopen wel dat dit de herstructurering niet zal schaden.' Bij Getronics zijn 25 duizend werkzaam, waarvan zesduizend in Nederland.

Beleggers waren nog enigszins te spreken over de bestuurswissel. Nadat de handel in Getronics op de Amsterdamse beurs tijdelijk was stil gelegd, steeg de koers met 2 eurocent naar 13 eurocent .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.