‘Top Staal zat tot nek in zaak-Maas’

De top van Staalbankiers ‘zit tot zijn nek’ in de voorkennisaffaire met de vastgoedondernemer Ed Maas. Dat zegt Maas’ advocaat Oscar Hammerstein....

Vorige week heeft de topman van Staalbankiers, Peter de Ruijter, gezegd dat de onregelmatigheden bij de transacties van Maas zijn toe te schrijven aan drie medewerkers. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen. De Ruijter ontkende betrokkenheid van leidinggevenden.

Hammerstein vindt de uitlatingen van De Ruijter ‘sneu’. ‘Uit de stukken van het OM blijkt dat de zaak is gekanteld. Staalbankiers is de hoofdverdachte geworden’, aldus Hammerstein. ‘Ze zitten er tot hun nek in.’

Het OM wil alleen kwijt dat naast Maas ook Staalbankiers wordt verdacht van koersmanipulatie. Volgens het OM zou een intern accountantsrapport van Staalbankiers een gekleurd, vertekend beeld geven. In het rapport zou staan dat voormalig directeur Rob Ribbers zijn medewerkers zou hebben verboden opdrachten van Maas aan te nemen. Uit een proces-verbaal van justitie zou echter blijken dat Ribbers ermee akkoord ging dat Maas aan bankmedewerkers opdrachten voor de aankoop van aandelen VHS kon geven. Dit hoewel de juridische afdeling van de bank de kans op misbruik van voorkennis groot achtte.

Woordvoerder Rob Mol van Staalbankiers ontkent dat de interne accountants de zaak vertekend weergeven. ‘Wij hebben het onderzoek laten overdoen door KPMG en dat bureau heeft heel stellig beweerd dat onze accountants het goed hebben gedaan. Wij denken dat het OM niet waar kan maken dat het interne rapport is gekleurd.’

Ribbers stapte in november 2003 op bij Staalbankiers en volgde de voor ontucht veroordeelde Fons Spooren op als directeur bij voetbalclub PSV.

Volgens Hammerstein speelt niet alleen ex-directeur Ribbers een verkeerde rol, maar ook de huidige topman Peter de Ruijter. De advocaat van Ed Maas vindt het ongekend dat Staalbankiers bandjes met telefoongesprekken naar de media heeft laten uitlekken. ‘Uniek. De bank heeft een bijzondere zorgplicht voor zijn cliënten en mag niet zomaar persoonlijke gegevens verstrekken.’

Een civiele rechtszaak die was aangespannen door Maas zou vandaag dienen, maar is op verzoek van de rechter drie maanden uitgesteld.

Maas verwijt Staalbankiers dat de bank ten onrechte afscheid van hem heeft genomen. Hij eist dat de bank de kosten vergoedt van het oversluiten van kredieten en hypotheken naar andere banken.

Ook wil hij een schadevergoeding van tien miljoen euro, omdat zijn imago willens en wetens door Staalbankiers zou zijn geschaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden