'Top Staal zat tot nek in zaak-Maas'

De top van Staalbankiers 'zit tot zijn nek' in de voorkennisaffaire met de vastgoedondernemer Ed Maas. Dat zegt Maas' advocaat Oscar Hammerstein....

Vorige week heeft de topman van Staalbankiers, Peter de Ruijter, gezegddat de onregelmatigheden bij de transacties van Maas zijn toe te schrijven aan drie medewerkers. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen. De Ruijterontkende betrokkenheid van leidinggevenden.

Hammerstein vindt de uitlatingen van De Ruijter 'sneu'. 'Uit de stukkenvan het OM blijkt dat de zaak is gekanteld. Staalbankiers is dehoofdverdachte geworden', aldus Hammerstein. 'Ze zitten er tot hun nek in.'

Het OM wil alleen kwijt dat naast Maas ook Staalbankiers wordt verdacht van koersmanipulatie. Volgens het OM zou een intern accountantsrapport vanStaalbankiers een gekleurd, vertekend beeld geven. In het rapport zou staandat voormalig directeur Rob Ribbers zijn medewerkers zou hebben verbodenopdrachten van Maas aan te nemen. Uit een proces-verbaal van justitie zouechter blijken dat Ribbers ermee akkoord ging dat Maas aan bankmedewerkersopdrachten voor de aankoop van aandelen VHS kon geven. Dit hoewel dejuridische afdeling van de bank de kans op misbruik van voorkennis grootachtte.

Woordvoerder Rob Mol van Staalbankiers ontkent dat de interneaccountants de zaak vertekend weergeven. 'Wij hebben het onderzoek latenoverdoen door KPMG en dat bureau heeft heel stellig beweerd dat onzeaccountants het goed hebben gedaan. Wij denken dat het OM niet waar kanmaken dat het interne rapport is gekleurd.'

Ribbers stapte in november 2003 op bij Staalbankiers en volgde de voorontucht veroordeelde Fons Spooren op als directeur bij voetbalclub PSV.

Volgens Hammerstein speelt niet alleen ex-directeur Ribbers eenverkeerde rol, maar ook de huidige topman Peter de Ruijter. De advocaat vanEd Maas vindt het ongekend dat Staalbankiers bandjes met telefoongesprekkennaar de media heeft laten uitlekken. 'Uniek. De bank heeft een bijzonderezorgplicht voor zijn cliënten en mag niet zomaar persoonlijke gegevensverstrekken.'

Een civiele rechtszaak die was aangespannen door Maas zou vandaag dienen, maar is op verzoek van de rechter drie maanden uitgesteld.

Maas verwijt Staalbankiers dat de bank ten onrechte afscheid van hemheeft genomen. Hij eist dat de bank de kosten vergoedt van het oversluitenvan kredieten en hypotheken naar andere banken.

Ook wil hij een schadevergoeding van tien miljoen euro, omdat zijn imagowillens en wetens door Staalbankiers zou zijn geschaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden