Top SBM Offshore krijgt ondanks affaires 50 procent meer salaris

Drie topbestuurders van het door schandalen geteisterde SBM Offshore hebben vorig jaar een salarisverhoging van 50 procent gekregen.

Olieplatform in Zuid-Amerika.Beeld AFP

De drie bestuurders kregen in totaal ruim 12 miljoen euro aan salaris en variabele beloningen: 50 procent meer dan een jaar eerder ondanks een enorme opkopings-affaire en de scherp gedaalde aandelenkoers.

De totale beloning aan het management is in vergelijking tot 2013 gestegen van 11 naar 18 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Bruno Chabas beurde in 2014 5,5 miljoen euro, juridisch bestuurder Sietze Hepkema kreeg 3,5 miljoen euro en financieel bestuurder Peter van Rossum ruim 3 miljoen euro.

Een verklaring voor de sterk gestegen bezoldigingen wordt in het jaarverslag van de Schiedamse bouwer van drijvende olieplatforms niet gegeven.

Wel staat in het jaarverslag dat de bezoldiging voor 65 procent bestaat uit variabele beloningen (aandelen of opties op aandelen). Een jaar eerder was dat 49 procent.

In december maakte SBM offshore nog bekend 1.200 banen te schrappen, 10 procent van de mensen die nu voor het bedrijf werken. SBM Offshore raakte vorig jaar in opspraak vanwege betalingen van smeergeld en omkoping van ambtenaren in landen als Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. In Nederland wist SBM offshore een corruptie-aanklacht te schikken met een boete van 192 miljoen euro.

Maar hiermee is de kous niet af. Justitie in Brazilië voert een eigen onderzoek uit naar het betalen van smeergeld aan medewerkers van de staatsoliemaatschappij Petrobras. De kosten van een eventuele schikking kunnen veel hoger oplopen dan die in Nederland. Daarnaast kan SBM Offshore niet meedingen naar nieuwe orders in Brazilië. De orderportefeuille is met 70 procent gedaald.

Ook de olieprijsdaling heeft het bedrijf gedupeerd. Voor dit jaar verwacht SBM Offshore een omzet van 1,9 miljard tegen 3,1 miljard euro vorig jaar. Klokkenluider Jonathan Taylor meldde onlangs in Vrij Nederland dat SBM Offshore de salarissen belastingvrij zou uitkeren in Monaco. Het bedrijf noemt Taylor een afperser.

SBM Offshore maakt bekend over 2014 geen dividend uit te keren om de balans te versterken. In de komende jaren zal de gemiddelde dividenduitkering worden teruggebracht van 50 procent naar 25 tot 35 procent van de winst, aldus het jaarverslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden