Top Robeco moet na enkele maanden alweer vertrekken

De Japanse grootaandeelhouder Orix heeft hard ingegrepen in de top van Robeco. Een nieuwe organisatiestructuur, waarbij de vermogensbeheerder een van de vijf dochterondernemingen wordt van de holding Robeco Group, leidt tot het vertrek van topman David Steyn en van president-commissaris Bert Bruggink.

David Steyn, de van oorsprong Schotse topman van Robeco.Beeld Robeco

Zowel de Schot David Steyn als de voormalige financiële topman van Rabobank Bert Bruggink waren nog maar enkele maanden in dienst van Robeco en hebben dinsdag hun functies neergelegd, aldus het bedrijf in een persbericht. De twee krijgen ander werk bij de Japanse beleggingsinstelling. Wat dat precies omvat, is nog onduidelijk, maar met Robeco krijgen ze niets meer te maken.

Eind vorige maand raakte Robeco ook al twee leidinggevenden kwijt. Hoofd beleggingen Hans Rademakers en marketingdirecteur Hester Borrie stapten toen op. Volgens geruchten na hoogoplopende conflicten met de Japanse eigenaar die het bestuur in Rotterdam alleen maar als uitvoerders zou zien.

Robeco wil niet ingaan op eventuele interne spanningen en spreekt in het persbericht vooral over de nieuwe ondernemingsstructuur. Het aftreden van Steyn en Bruggink wordt in dat persbericht als een voetnoot gepresenteerd. Dat gold vorig jaar ook al voor het plotse vertrek van de voorganger van Steyn, de Nederlander Roderick Munsters, die zes jaar aan de leiding stond.

'Strategische heroriëntatie'

Het Rotterdamse Beleggingsconsortium, opgericht in 1929 door Rotterdamse havenbaronnen, kwam in 2013 in Japanse handen. Beleggingsinstelling Orix nam de vermogensbeheerder voor bijna 2 miljard euro over van de Rabobank. Volgens de bank lag een 'strategische heroriëntatie' ten grondslag aan die verkoop.

De Japanse eigenaar maakte van begin af aan duidelijk veranderingen te gaan doorvoeren in de organisatie. Orix-topman Makoto Inoue wordt straks zelf de baas over de holding Robeco Group. Onder voorwaarde dat toezichthoudende instanties met die constructie kunnen instemmen.

Vijf vermogensbeheerders (Robeco, Boston Partners, Harbor Capital Advisors, Transtrend en RobecoSAM) komen onder die holding te hangen. Het hoofdkantoor van Robeco blijft in Rotterdam, verzekert de leiding. Lang deden geruchten de ronde dat het hoofdkantoor naar Londen zou gaan.

Bert Bruggink, president-commissaris van Robeco.Beeld Hollandse Hoogte

Eigen raad van commissarissen

Bestuurslid Leni Boeren, een oudgediende in de top van Robeco, moet de transitie naar een nieuwe organisatie in goede banen leiden. Zodra die is voltooid, stapt ook zij op. In goede harmonie, zo beklemtoont zij in het persbericht: 'Ik heb er alle vertrouwen in dat de aanstaande veranderingen Robeco in een uitstekende positie plaatsen om blijvend aan de vraag van klanten tegemoet te komen.'

Wie de dagelijkse leiding in Rotterdam overneemt, is onduidelijk. Wel maakte de Japanse grootaandeelhouder gisteren bekend dat Robeco ook in de nieuwe opzet een eigen raad van commissarissen krijgt. Twee leden van de rvc van de Robeco Group, Jeroen Kremers en Jan Nooitgedagt, krijgen daarin zitting. Bij Robeco werken 1.200 mensen. Robeco, voor 10 procent in bezit van de Rabobank, beheert een vermogen van 262 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden