Top Haagse zakenbank NIBC krijgt ruim 1 miljoen 'aanblijfbonus' na beursgang

De beursgang later deze week levert de top van de Haagse zakenbank NIBC miljoenen aan bonussen op. Dat blijkt uit het prospectus van de bank, de informatie die een bedrijf moet aanleveren om naar de beurs te kunnen.

null Beeld anp
Beeld anp

Topman Paulus de Wilt krijgt om 'de continuïteit van het bedrijf te garanderen' een bonus van 180 procent van zijn vaste salaris. In zijn geval komt die 'aanblijfbonus' uit op bijna 1,5 miljoen euro, naast zijn salaris van 825 duizend euro. Financieel directeur Herman Dijkhuizen en risico-baas Reinout van Riel krijgen naast hun salaris van 6 ton ongeveer 1,1 miljoen euro extra om ze ook na de beursgang aan de bank te binden. Ook de laag net onder de top van de bank krijgt extra's bovenop hun vaste salaris. Saskia Hovers, Michel Kant en Caroline Oosterbaan krijgen ieder een bonus van 577.500 euro wanneer NIBC naar de beurs gaat.

De 'gewone' medewerkers van NIBC krijgen ter gelegenheid van de beursgang een maandsalaris extra.

Verkeerd signaal

Vakbond FNV vindt het onbegrijpelijk dat de Haagse zakenbank zo vlak na de ophef over de voorgenomen en al snel weer ingetrokken salarisverhoging van ING-baas Ralph Hamers de top met zulke bedragen extra beloont. 'Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel', zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. 'Zeker na de commotie rond de beloning van Hamers is dit onbegrijpelijk. Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC.'

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de belangenbehartiger van de particuliere beleggers, is kritisch. 'Een aanblijfbonus op zich is niet zo problematisch. Dat is goed voor de continuïteit van de bank na de beursgang', zegt VEB-directeur Paul Koster. 'Wat wel een probleem is, is dat de bonus niet gekoppeld is aan doelstellingen. Wie zoveel extra krijgt, moet in de toekomst wel echt gaan presteren.'

Scheefgroei

Daarnaast moet de bank waken voor 'scheefgroei' tussen de beloningen van de top en de rest van het personeel, aldus de VEB. Beursgenoteerde bedrijven moeten dit jaar voor het eerst melden hoeveel de top meer verdient dan de werkvloer. De commissarissen (die over de beloning gaan) en de Ondernemingsraad kunnen die verhouding aangrijpen om aan de bel te trekken.

De aanblijfbonussen voor de top van NIBC zijn wel toegestaan. Banken en verzekeraars mogen de top eenmalig 200 procent extra geven bij 'een duurzame verandering van de organisatie'. De toezichthouder moet wel akkoord gaan. De Nederlandsche Bank lijkt bij NIBC te hebben ingestemd. De bestuurders van NIBC moeten wel vier jaar aanblijven om de volledige bonus te kunnen innen. Elk jaar komt een deel vrij. Topman De Wilt (tot 2022) en zijn collega-bestuurders Dijkhuizen en Van Riel (tot 2021 en 2020) hadden overigens net bijgetekend bij de bank.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden