Top Eternit verdacht van misdrijven

Justitie in Italië wil de voormalige kopstukken van het internationale asbestbedrijf Eternit vervolgen vanwege de dood van een groot aantal ex-medewerkers....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Officier van justitie Raffaele Guariniello houdt zich al jaren bezig met Eternit. Het Belgisch-Zwitserse conglomeraat fabriceerde tot eind jaren negentig producten van asbestcement. Asbest geldt als verwekker van kanker, waaronder het ongeneeslijke mesothelioom.

Het gerechtelijk vooronderzoek van Guariniello richt zich onder meer op baron Louis de Cartier de Marchienne, zo werd afgelopen week bekend. Deze Belg (84) gaf lange tijd leiding aan Eternit. Hij verwierf die positie door te trouwen met een vrouw uit de familie Emsens, de oprichters van Eternit. De rol van voormalig bestuurder Jean-Marie Emsens wordt eveneens onder de loep genomen.

Justitie wil ook de Zwitsers Stephan en Thomas Schmidheiny verhoren. Deze miljardairs waren bij Eternit betrokken als bestuurders en aandeelhouders. Thomas Schmidheiny is nu commissaris en mede-eigenaar van het beursgenoteerde Holcim, de op een na grootste cementmaker ter wereld.

De delicten waarop het OM zich richt zijn onder meer het opzettelijk veroorzaken van een ramp (disastro doloso), dood door schuld (omicidio colposo) en het niet treffen van voorzorgsmaatregelen (omissione di cautele contro gli infortuni). Het betreft vier Eternit-vestigingen in Italië, onder meer bij Napels en Turijn.

Het OM onderzoekt daarnaast sterfgevallen die zich voordeden bij mensen die als gastarbeider bij Eternit in Zwitserland werkten. Vandaag dienen zeshonderd Italiaanse slachtoffers en nabestaanden een verzoekschrift tot schadevergoeding in bij Eternit. Zo’n claim werd in 1993 verworpen.

Verdachte Louis de Cartier de Marchienne zegt de gevaren niet te hebben gekend. ‘Toen ik de internationale raad van beheer leidde, wist ik niet dat asbest dodelijk was’, zei hij vorige week in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. ‘Als ik het geweten had, zou ik meteen de productie van onze bedrijven stilgelegd hebben.’

Niet alleen justitie in Italië vermoedt het tegendeel. Volgens de Nederlandse advocaat Bob Ruers was Eternit al geruime tijd op de hoogte van de risico’s. Hij deed twee jaar onderzoek naar het bedrijf en publiceerde zijn bevindingen afgelopen week in een rapport dat is bekostigd door de Socialistische Partij.

In diverse landen wordt geprocedeerd door asbestslachtoffers. Ook tegen de Nederlandse tak van Eternit lopen zaken. De Nederlandse staat bereidt een claim van tientallen miljoenen euro’s vanwege een grondsaneringsoperatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden