Top Brits bedrijfsleven verdiende sinds 1 januari al meer dan 'normale' werknemer in jaar

Vandaag was het Fat Cat Wednesday in Groot-Brittannië. Het onderzoeksbureau High Pay Centre rekende uit dat topbestuurders rond de middagdis het gemiddelde werknemersloon van een jaar had binnengehengeld.

Eliane Lamper
Het financiële district van Londen. Beeld afp
Het financiële district van Londen.Beeld afp

Op het moment dat de Britse topbestuurder woensdag zijn of haar lunch achter de kiezen had, had hij gemiddeld al 28.300 pond verdiend (33.300 euro), evenveel als het gemiddelde jaarinkomen van een Britse werknemer. Deze dag is door onderzoeksbureau High Pay Centre omgedoopt tot Fat Cat Wednesday (Woensdag Veelverdienersdag). Onderzoek van dit bureau wijst uit dat bestuursvoorzitters en andere topbestuurders rond woensdagmiddag 4 januari om 12 uur het gemiddelde Britse jaarinkomen binnen hebben.

High Pay Centre heeft dit berekend door het inkomen te middelen van alle fat cats die jaarlijks zeker 4 miljoen pond (4,7 miljoen euro) verdienen, waarbij rekening is gehouden met het hoge aantal werkuren. Gemiddeld werkt een bestuursvoorzitter 12 uur per dag en drie van de vier weekenden. Ook heeft hij of zij minder dan 10 dagen per jaar vakantie.

Loonkloof

Een topman of -vrouw van een beursgenoteerd bedrijf verdient meer dan 1.000 pond per gewerkt uur. Dat is 29 keer zo veel als een gemiddelde werknemer.

Fat Cat Wednesday legt de loonkloof - het verschil tussen top en onderkant in een bedrijf - in het Verenigd Koninkrijk pijnlijk bloot. Die is in Nederland een stuk kleiner, maar ook hier stijgt de ongelijkheid tussen veelverdieners en gewone werknemers, vooral in de financiële dienstverlening. De top verdient hier bruto gemiddeld 13,4 keer zo veel per jaar als de gemiddelde werknemer bij hetzelfde bedrijf, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast steeg het bruto jaarloon van de vijfduizend topverdieners in Nederland tussen 2010 en 2015 met gemiddeld 22 procent. Het gemiddelde cao-loon steeg in die periode met 6 procent.

De directeur van High Pay Centre denkt dat grote beloningsverschillen demotiverend kunnen werken. De resultaten kunnen een steun in de rug zijn voor premier Theresa May, die maatregelen overweegt tegen ongelijke beloning, zoals een verplichting voor bedrijven om hun hoogste en laagste salaris openbaar te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden