Top ABN Amro geeft loonsverhoging op

Na onrust binnen en buiten ABN Amro en een uitgestelde beursgang geeft de top van de staatsbank zijn loonsverhoging van een ton terug. Dat maakte de Raad van Bestuur van ABN Amro vandaag bekend. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem leveren de bankiers hiermee 'een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank'.

De top van ABN Amro heeft na hevige kritiek afgezien van een loonsverhoging.Beeld anp

Zes van de zeven bestuurders van ABN Amro kregen vorig jaar een ton meer salaris. Zo meende de bank het verliezen van hun bonus van drie ton te moeten compenseren. Hun salaris kwam daarmee op ruim 700 duizend euro.

De loonsverhoging was in 2011 met de Tweede Kamer afgesproken en had in 2012 in kunnen gaan. Vorig jaar achtte de bank er de tijd rijp voor, zo bleek enkele weken geleden. Maar de kritiek op dat besluit was massaal, zowel maatschappelijk als politiek en aangevoerd door enig aandeelhouder Dijsselbloem. Hij stelde vrijdag onverwacht zijn besluit uit om ABN Amro met een beursgang te verkopen. Daarvoor is 'rust en vertrouwen' nodig, benadrukte Dijsselbloem 'en dat is er nu niet'.

De Telegraaf meldde dit weekeinde dat bankmedewerkers op het interne blog van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zeer fel en negatief reageerden op de loonsverhoging. 'In een groot deel van jullie reacties zie ik teleurstelling en onbegrip', reageert Zalm in de richting van zijn werknemers. 'Ondanks alle turbulentie sta ik nog steeds volledig achter de genomen beslissing.' Zalm noemt de loonsverhoging 'niet immoreel of onethisch'.

De spierballen van Dijsselbloem

Ogenschijnlijk op het laatste moment stelde minister Dijsselbloem deze week zijn besluit uit om staatsbank ABN Amro te verkopen. Wat dreef hem daartoe? Ergernis, doorgebroken besef, de kift, naijver of toch gewoon behoefte aan rust en vertrouwen? Lees hier waarom Dijsselbloem zijn spierballen liet rollen.

'Begrijpen en betreuren'

Zijn zes medebestuursleden stellen in een verklaring dat ze de onrust 'begrijpen en betreuren'. Ze benadrukken dat hun loonsverhoging aan alle kanten klopt en ook in de geest van de wet is. 'Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voorgaan. Wij hopen dat de rust nu terugkeert.'

In de Tweede Kamer is de stap van de ABN Amro-top positief ontvangen. 'Maar deze loonsverhoging was niet in overeenstemming met de geest van de wet, zoals ABN Amro ten onrechte meldt', stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees hoopt vooral dat de beursgang nu alsnog snel door kan gaan. 'Een bank moet niet in overheidshanden blijven.' Dijsselbloem zegt daarover: 'Na afronding van het overleg met de Kamer, zal het kabinet zich opnieuw buigen over de start van de voorgenomen beursgang.' Daarmee zou het uitstel op één à twee maanden komen.

Ondanks dat de top van ABN Amro met terugwerkende kracht afziet van loonsverhoging, willen GroenLinks, SP en CDA toch hun voorgenomen hoorzitting organiseren. Ze willen van bankbestuurders zelf en van de raden van commissarissen die de salarissen vaststellen, weten hoe ze hun 'niet uit te leggen' loonstijgingen rechtvaardigen. Het gaat om bestuurders van financiële instellingen die eerder door de staat zijn gesteund of gered, zoals ING inclusief Nationale Nederlanden, Aegon en ABN Amro.

'Ik wil van de ABN Amro-top weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen', zegt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. 'Of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten.'

Wat SP-leider Emile Roemer betreft moet ABN Amro in staatshanden blijven en zo 'een voorbeeld- en volksbank' worden, zei hij bij WNL Op Zondag. Roemer wil een overheidsbank die andere banken het goede voorbeeld geeft met een goed, sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top.

Bestuursvoorzitter Gerrit ZalmBeeld anp
Het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam.Beeld anp

Andere incidenten

Naast de salarisverhogingen zorgen andere incidenten rondom ABN Amro eveneens voor de onrust die zich volgens Dijsselbloem zo slecht verhoudt tot een succesvolle beursgang. Eerder werden zes ABN Amro-medewerkers in Dubai op non-actief gezet omdat ze interne bankregels hadden overtreden.

Vorige maand liet de toezichthouder De Nederlandsche Bank vertrouwelijk aan Zalm weten dat zijn bank corruptierisico's onvoldoende aanpakt. Dat meldde het FD dit weekeinde. DNB heeft volgens de krant met zijn kritiek vooral de relatie van ABN Amro met de Russische oliehandelaar Gunvor op het oog. Die zou gelieerd zijn aan de Russische president Vladimir Poetin en op een Amerikaanse zwarte lijst staan.

Volgens ABN Amro is niet gebleken dat Gunvor op de internationale sanctielijst staat. 'Indien echter wordt aangetoond dat Gunvor een relatie is met onaanvaardbare antecedenten dan zal ABN Amro de relatie beëindigen met inachtneming van de vereiste juridische procedures.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden