TomToms navigatiekastje heeft beste tijd gehad: 5 apps om u op weg te helpen

De opkomst van de smartphone luidde de ondergang van de navigatiekastjes in. Een overzicht van vijf goede navigatie-apps.

Laurens Verhagen
Navigatie gaat steeds vaker via apps op smartphones. Beeld Colourbox
Navigatie gaat steeds vaker via apps op smartphones.Beeld Colourbox

In de tweede helft van het vorige decennium kwamen ze ineens op: de navigatiekastjes die met een zuignap op de voorruit van de auto worden geplakt. TomTom is hierin altijd een van de grote spelers geweest. Maar met de opkomst van de smartphone is dit feest voorbij. Het aanbod aan goede apps is groot en consumenten grijpen gretig naar deze vaak gratis aangeboden alternatieven. Nu binnen Europa de roaming-kosten zijn afgeschaft, zijn ze handiger in het gebruik dan ooit. Het downloaden van kaarten voor offline gebruik is hiermee immers minder vaak nodig. Een overzicht van vijf goede navigatie-apps.

1. Google Maps

Google Maps is geheel gratis. Je zou kunnen zeggen dat je betaalt met je privacy. Google is verzot op data. En ook via Google Maps kan het bedrijf gegevens verzamelen voor adverteerders. Wie daar niet van houdt, kan het personaliseren van advertenties uitschakelen via Mijn Account. Bovenal is Google Maps een gebruiksvriendelijke app. Niet alleen brengt deze de automobilist (of wandelaar, fietser of treinreiziger) feilloos van a naar b, hij geeft ook actuele verkeersinformatie. Ook kan eenvoudig worden gezocht naar speciale plekken, zoals benzinestations, restaurants of specifieke winkels.

Het einde van het navigatiekastje lijkt in zicht. Beeld anp
Het einde van het navigatiekastje lijkt in zicht.Beeld anp

2. Here WeGo

De andere grote concurrent van TomTom - Here - heeft ook een app voor zowel Android als iOS. Here WeGo is gratis, maar de gebruiker moet wel wat advertenties op de koop toenemen. Ook Here is zeer gebruiksvriendelijk, zowel in online- als offline-modus. Net als Google Maps geeft Here geen flitspaalwaarschuwingen. De app toont echter wél weer de snelheid.

3. TomTom Navigator

Ook TomTom ontkomt niet aan een app. Navigator is in principe gratis, maar kent wel een zogenoemd freemium-model: voor extra functies moet betaald worden. Ook zit er een limiet aan het aantal kilometers dat per maand gratis genavigeerd kan worden.

4.Waze

Waze is een van oorsprong Israëlisch bedrijf dat in 2013 door Google werd ingelijfd. Feitelijk concurreert Waze met Google Maps, maar het heeft een iets andere insteek. Voorop staat de community van gebruikers die elkaar kunnen waarschuwen voor ongevallen, ­files, politiecontroles en werkzaam­heden. Verder maakt de app ook melding van actuele brandstofprijzen, trajectcontroles en flitspalen. Waze blinkt kortom uit in realtime-informatie voor automobilisten.

5. Apple Kaarten

Ook Apple heeft een geheel gratis navigatie-app: Kaarten genaamd. Hiervoor werkt het bedrijf samen met TomTom. Het kaartenmateriaal is dus prima in orde, evenals de gebruiksvriendelijkheid. Wie echter op zoek is naar actuele informatie over bijvoorbeeld flitspalen of files, is hier niet aan het goede adres.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden