Tommel weigert huursubsidie aan te passen

De Tweede Kamer heeft D66-staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting onder zware druk gezet om een tijdelijke regeling te treffen voor huurders die de dupe worden van een gat in de nieuwe huursubsidiewet....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Tweede Kamer probeert Tommel al maanden tot actie te bewegen. Van de zomer is de kamercommissie Volkshuisvesting er speciaal voor teruggekomen van vakantie.

De staatssecretaris beloofde uiteindelijk op 1 november duidelijkheid te verschaffen. Maar op die datum ontving de Kamer alleen een 'flutbriefje', zoals RPF-kamerlid Stellingwerf zei, waarin stond dat de Raad van State om advies is gevraagd.

Tommel kreeg alleen steun van zijn partijgenoot Jeekel. VVD-kamerlid Hofstra sprak van 'zwabberend' en 'onhandig' beleid van de staatssecrataris.

De kamerleden van PvdA, CDA, GroenLinks, RPF, SP en de Groep-Nijpels namen gisteren de gelegenheid te baat om de staatssecretaris voor te lezen uit de honderden brieven die zij van gedupeerden ontvangen.

Het gaat om huurders, die hun inkomen fors zien dalen, maar die net niet terugvallen tot het niveau van een bijstandsuitkering. De nieuwe huursubsidieregels gelden alleen voor de minima.

De Kamer wil een regeling die ook voor 'bovenminimalen' geldt. Volgens Tommel is dat ondoenlijk. Hij wil het advies van de Raad van State afwachten, eer hij met 'een' regeling komt.

Uit de brieven rees een kafkaïaans beeld van mensen die alle loketten dicht zien gaan vanwege een nieuw huwelijk of een sterfgeval. 'Ik ben in het Gat van Tommel gevallen en nu dreigt huisuitzetting', schreef één van hen.

De voorleessessie wekte de irritatie van Jeekel. 'Waar hebben we het over? We hebben het hier even nérgens over. Het kabinet is aan zet', hield hij zijn collega's voor.

PvdA-kamerlid Duivesteijn zei daarop: 'Ik wil niet theatraal doen, maar we hebben wanhopige en huilende mensen aan de lijn'.

Tommel was zeer geïnteresseerd in de brieven. 'Ik krijg ze niet en ik wil ze graag hebben', zei hij. De staatssecretaris wil ze graag bestuderen, om te zien waar de schoen wringt.

CDA-kamerlid Biesheuvel wees de staatssecretaris er echter op dat op zijn brieven steeds staat vermeld: 'Afschrift aan staatssecretaris Tommel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden