Tommel versoepelt nieuwe regels huursubsidie onder druk Kamer

Onder druk van de hele Tweede Kamer, minus de VVD, heeft staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting woensdag beloofd dat hij de nieuwe huursubsidieregels zal versoepelen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De problemen zijn het gevolg van de 'vangnetregeling' voor huurders die worden geconfronteerd met een flinke inkomensdaling. In de regeling van Tommel krijgen huurders die maximaal 17 procent omlaag duikelen in inkomen en daardoor op het minimum uitkomen, een uitkering van het rijk. Wie boven dat minimum blijft hangen, moet naar de sociale dienst om bijzondere bijstand aan te vragen. Die laatste regeling is veel minder gunstig.

'Rechtsongelijkheid', vindt de Kamer. Poppe (SP) vond dat Tommel, die maandenlang weigerde concessies te doen, 'zo flexibel is als een blok beton'.

Ook Tommel zelf erkende dat de logica van dit systeem 'niet sterk' is. Maar hij meende dat de Kamer al veel eerder had kunnen zien wat zijn plannen waren, als ze de stukken goed had bestudeerd. Duivesteijn (PvdA) en Biesheuvel (CDA) vonden dat Tommel duidelijker had moeten zijn.

De bewindsman wil nu de regeling voor huurders die op het minimum terechtkomen, en die voor 'bovenminimalen' vervangen door één regeling. Vanaf 1 juli volgend jaar kan dan iedere huurder wiens inkomen flink daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, terecht bij de gemeente. De gemeenten moeten de regeling uniform toepassen.

Het is echter nog onzeker of door de nieuwe maatregel het beoogde doel zal worden bereikt: een vangnet voor allen die te weinig huursubsidie krijgen in verhouding tot hun inkomen.

In de nieuwe huursubsidiewet wordt de subsidie berekend op basis van het fiscale inkomen over het voorgaande jaar. Als het inkomen tegenvalt, wordt dat pas een jaar later gecompenseerd door een hogere huursubsidie.

Huurders wier inkomen sterk daalt, moeten veel te lang wachten op die hogere huursubsidie, vond de Kamer, die maandenlang met Tommel heeft gebakkeleid om de regeling te verbeteren. 'We moeten vaak eerst een potje met u vechten voordat u in beweging komt', concludeerde het kamerlid Varma van GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden