Tommel gaat gat in huursubsidiewet alsnog repareren

D66-staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting is alsnog bereid een tijdelijke regeling te treffen om een gat in de huursubsidiewet te repareren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Kamer ijvert al sinds de nieuwe huursubsidiewet, die op 1 juli van dit jaar inging, voor zo'n regeling. Maar twee weken geleden nog weigerde Tommel daar op in te gaan. In een debat, waarbij de kamerleden van de PvdA en de oppositiefracties brieven voorlazen van gedupeerden, zei de staatssecretaris dat de wens van de Kamer 'absoluut onuitvoerbaar' was.

Hij wilde zich beperken tot invoering van een nieuwe regeling per 1 juli 1998. Huurders die in het tussenliggende jaar de dupe werden, zouden dan het nakijken hebben.

Het gaat om mensen die hun inkomen fors zien dalen, omdat ze bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken, maar net niet terugvallen tot het niveau van de bijstandsuitkering. Deze 'bovenminimalen' lopen honderden guldens huursubsidie mis. Ze kunnen nu alleen bij de sociale dienst aankloppen voor een vaak veel lagere woonkostentoeslag, waar veel strengere regels voor gelden.

Afgesproken is dat iedereen die sinds 1 juli van dit jaar een aanvraag heeft gedaan, maar op grond van een bovenminimaal inkomen is afgewezen, opnieuw een aanvraag kan indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden