Tomatenteler RedStar verdacht van subsidiefraude

De prominente tomatenteler RedStar uit het Westland is onderwerp van een subsidiefraudeonderzoek. De Inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) verdenkt het bedrijf ervan te hebben gefraudeerd bij de aanvraag van een Europese subsidie bedoeld voor de bouw van zijn hypermoderne klimaatkas.

Eric Van Den Outenaar
Tomaten op de veiling in Zaltbommel. Beeld anp
Tomaten op de veiling in Zaltbommel.Beeld anp

Het gaat om honderdduizenden euro's die het bedrijf reeds ten onrechte zou hebben ontvangen. De exacte hoogte van de aangevraagde steun is niet bekend. 'We gaan op dit moment niet concreet in op de zaak', zegt een woordvoerder van de NVWA-IOD.

Wel is bekend dat oud-directeur Dirk van der K. samen met nog drie verdachten op 16 september is gehoord in de zaak. De opsporingsdienst richt zijn pijlen in het onderzoek ook op een subsidieadviseur en twee werknemers van kassenbouwbedrijf Kubo.

Voorbarig

De advocaat van RedStar, Rob van der Hoeven van NautaDutilh, zegt nu niet inhoudelijk in te kunnen gaan op de zaak, maar vindt de bekendmaking van het onderzoek door de NVWA-IOD 'veel te voorbarig'. Van der Hoeven: 'Het bedrijf ondervindt er grote schade door.'

RedStar is met een omzet van 90 miljoen euro (vorig jaar) en een teeltareaal van bijna 70 hectare een van de grootste en bekendste tomatenkwekers van het land. Het familieconcern was in augustus nog in de publiciteit toen het bedrijf samen met andere telers Nederlandse consumenten opriep om door de Russische boycot getroffen tuinders een steun in de rug te geven en daarom vooral Nederlandse tomaten te kopen.

De teler vroeg de subsidie in 2013 aan om de bouw van zijn energiezuinige Ultra Clima Kas van tien hectare groot te Dinteloord uit te breiden. Met het project is 40 miljoen euro gemoeid.

De steun is verstrekt vanuit de Marktintroductie energie-innovaties (MEI) van het ministerie van Economische Zaken en maakt deel uit van een Europees programma om het platteland mee te ontwikkelen. De vermeende fraude zou bij een reguliere inspectie zijn ontdekt. Al in april heeft de NVWA-IOD een 'grote hoeveelheid administratie in beslag genomen', blijkt uit een persbericht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden