Toegenomen vraag naar Nederlandse ingenieurs
Het gaat goed met Boskalis. Het baggerbedrijf heeft een grote nieuwe opdracht binnengehaald in Australië. Aan de noordwestkust van het land gaat het bedrijf voorbereidend werk uitvoeren voor de exploitatie van het gasveld Pluto....
Voor de Australische kust moet een installatie worden gebouwd, die aardgas uit de zeebodem vloeibaar maakt. Dat gebeurt om het gas te kunnen verschepen in lng-tankers.
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zei bestuursvoorzitter Peter Berdowski dat de mogelijkheid bestaat dat het bedrijf ook in een later stadium nog kan meewerken aan het project van de Australische olie- en gasmaatschappij Woodside. ‘In dat geval kan er zo weer een bedrag uit komen van vergelijkbare grootte.’ Verder zei hij te verwachten dat er in de komende vijf jaar ongeveer tien projecten in Australië bij zullen komen.
Uit de halfjaarcijfers die het bedrijf op donderdag bekend maakte, bleek dat Boskalis het goed doet. De winst verdubbelde in het eerste halfjaar, door een grote, wereldwijd toenemende vraag naar baggerdiensten. Berdowski verwacht dat die groei de komende jaren zal doorzetten. De grootte van de orderportefeuille geeft daartoe aanleiding. Met de nieuwe opdracht erbij, heeft die een recordomvang van 2,6 miljard euro. In de eerste helft van dit jaar nam het bedrijf voor 829 miljoen euro werk aan. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg dat 328 euro. De internationale baggermarkt floreert op dit moment. In het Midden-Oosten worden veel grote landaanwinningsprojecten uitgevoerd en in opkomende economieën als Brazilië en China is een sterke vraag naar infrastructuur. ‘De vraag is groter dan de capaciteit’, zei Berdowski.
De fors toegenomen winst bij Boskalis en de nieuwe order staan niet op zich. Ook andere Nederlandse ingenieurs waren succesvol met het binnenhalen van grote opdrachten. Het Amersfoortse bedrijf DHV maakte eerder deze week bekend dat het gaat meewerken aan de uitbreiding van het Panamakanaal. Het bedrijf neemt de bouw van de sluiscomplexen aan beide kanten van het kanaal voor zijn rekening. Hoeveel geld met de opdracht is gemoeid, wilde DHV niet bekendmaken. Ook werkt DHV mee aan de bouw van een stormvloedkering bij St.-Petersburg.
Ook de ingenieurs van Royal Haskoning sleepten deze week een grote order in de wacht. Voor 150 miljoen euro gaat het bedrijf de komende jaren de versterking van van de dijken en de stormvloedkeringen rond de Amerikaanse stad New Orleans coördineren.
Het ingenieursbureau Arcadis is ook betrokken bij de bouw en de ontwikkeling van nieuwe waterkeringen bij New Orleans.
Eerder deze maand won Royal Haskoning een prijsvraag voor het maken van een vervoersplan voor Palm Deira, een eiland dat zal verrijzen voor de kust van Dubai. Het ontwerp van Haskoning bestaat onder meer uit een megatransferium met plaats voor cruiseschepen, helikopters, metro’s en tienduizenden auto’s. Het Nijmeegse bedrijf verwacht ook na voltooiing nog opdrachten uit Dubai te kunnen binnenhalen.