NieuwsEconomische maatregelen

Toch noodregeling voor flexwerkers die werk verliezen maar geen gewone uitkering kunnen krijgen

Ook voor flexwerkers die door de coronacrisis hun werk verliezen maar geen recht op een gewone uitkering hebben, komt een noodregeling. Op aandringen van de PvdA kunnen zij de komende tijd makkelijker bijstand krijgen.

Gijs Herderscheê
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Het gaat om tienduizenden flexwerkers die nu geen aanspraak kunnen maken op de werkloosheidsuitkering WW en ook niet op de bijstand. Voor de WW voldoen zij niet aan de strenge eisen over het arbeidsverleden, doordat zijn steeds korte contracten hebben gehad. Voor de bijstand komen zij niet in aanmerking omdat zij bijvoorbeeld spaargeld hebben of omdat er een ander inkomen in de huishouding is.

‘Het is een vergeten groep die altijd tussen wal en schip valt en ook nu weer de klos is’, zegt Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Volgens hem zijn de gemeenten zich de afgelopen weken ‘rot geschrokken omdat zij overspoeld werden door waarschijnlijk vaak vergeefse bijstandsaanvragen. De aanvragen voor bijstand gingen door het dak.’

Economisch onheil

Voor bedrijven en voor zelfstandigen die door de plotse coronacrisis in problemen zijn gekomen, heeft het kabinet noodregelingen uit de grond gestampt. Voor bedrijven die hun omzet sinds 1 maart hebben zien wegvallen, heeft het kabinet een regeling gelanceerd waarbij de overheid de loonkosten overneemt. Dat kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten als de omzet volledig wegvalt. Voor zelfstandigen zonder personeel voeren gemeenten een regeling uit om hun een uitkering op bijstandsniveau te geven zonder voorwaarden of terugbetalingafspraak. Met deze regelingen zijn tientallen miljarden euro’s gemoeid.

‘Het is mooi dat deze regelingen er zijn. maar het schuurt dat er niets is voor de flexwerkers. Het is weliswaar de bedoeling dat bedrijven ook hen doorbetalen maar toch komen er tienduizenden op straat te staan. Juist voor deze groep moet er een regeling zijn. Zij zijn altijd het eerst de dupe bij economisch onheil’, vindt Van Dijk.

Hij heeft de coalitiepartijen en minister Koolmees van Sociale Zaken overtuigd van een voorstel om flexwerkers die door de coronacrisis brodeloos worden, zonder voorwaarden een bijstandsuitkering te geven. Ook GroenLinks steunt het plan. Het wordt vandaag besproken bij een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over de noodmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen.

Duur: maximaal 6 maanden

De PvdA wil dat tijdelijk geen eisen voor de bijstand gelden voor flexwerkers. ‘De regeling moet net zoals die voor bedrijven en voor zelfstandigen gelden voor drie maanden vanaf 1 maart. Met uitzicht op verlenging met nog eens drie maanden als dat nodig is. De duur van de regeling moet gelijk oplopen.’

Oorspronkelijk opperde de PvdA dat het plan ruim een miljard euro zou kunnen gaan kosten. ‘Maar dat is volgens het ministerie te grof gerekend. Het gaat zeker om honderden miljoenen euro’s. En er geldt voor de periode van drie maanden geen limiet’, zegt Van Dijk. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg spreekt op Twitter van een ‘mooie samenwerking tussen oppositie en coalitie om te voorkomen dat flexwerknemers die toch hun baan verliezen tussen wal en schip vallen’.

De coronacrisis, wie gaat dat betalen?

Twaalf jaar na de kredietcrisis zorgt corona voor een nieuwe economische crisis. Eentje die wezenlijk anders is dan de vorige. Lees hier waarom, en bij wie de rekening terechtkomt.

En lees ook het commentaar van Robert Giebels: ‘Dat het kabinet KLM per se overeind wil houden, mag niet ten koste gaan van de zwaarst getroffen sector: de cultuursector’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden