TNT sluit derde kwartaal af met verlies van 55 miljoen

TNT heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 55 miljoen euro geleden. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Het is een aanzienlijk slechter resultaat dan vorig jaar, toen de pakketbezorger nog  een plus van 6 miljoen euro presenteerde. 'Er moet heel wat gebeuren bij het bedrijf', zeggen analisten.

Yoshi Tuk
null Beeld epa
Beeld epa

TNT heeft het moeilijk: eind september gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing af en noemde de tegenvallende economische groei en toenemende concurrentie als voornaamste oorzaken. Maandag bleek dat de omzet van het bedrijf het afgelopen kwartaal met 2 procent is gedaald naar 1,6 miljard euro. Geen schokkend resultaat, zegt beursanalist Marc Zwartsenburg. 'De omzet is na het tweede kwartaal niet massaal teruggelopen.' Wel moet het bedrijf behoorlijke veranderingen doorvoeren wil het op langere termijn weer meedoen.

Om de tegenvallende omstandigheden het hoofd te bieden, nam de logistieke speler dit kwartaal 46 miljoen euro in de cijfers op voor een herstructurering. Een overgroot deel daarvan - 25 miljoen euro - is bestemd voor de Franse tak van het bedrijf. Een reorganisatie zal daar in elk geval zeshonderd banen kosten, zo becijferde het bedrijf.

Europese netwerk

Daarnaast kondigde TNT aan de komende vier jaar 185 miljoen euro te willen investeren ter verbetering van het Europese netwerk. Een nodige impuls wil het bedrijf de weg omhoog inzetten, zegt Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen. 'TNT is nu gewoon een zwakke speler. In Europa heeft het moeite om te concurreren op prijs, wereldwijd kan het niet opboksen tegen de schaalvoordelen van UPS en FedEx.' Dat het bedrijf zich meer wil richten op het mkb is volgens de analist evenwel niet zonder risico. 'Het mbk heeft behoorlijke moeite om nieuwe financiering aan te trekken.'

Het aandeel TNT daalde maandag 7 procent in waarde. Volgens Versteeg verwachten handelaren met zo'n aanzienlijke investering snel verbetering. Dat ze tot februari moeten wachten voordat ze worden bijgepraat over de vooruitzichten bestempelt hij als zwak. Hoewel er nog niet direct zicht is op een betere toekomst, lijkt de impuls een goede eerste stap. Versteeg: 'Wanneer de positie iets is verbeterd, zal TNT ongetwijfeld worden overgenomen. Het is simpelweg een te kleine speler.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden