TNT Post verliest monopolie brieven

Ook Sandd en Selektmail mogen nu brieven bezorgen...

Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen

DEN HAAG De markt voor poststukken tot 50 gram is vanaf 1 april niet meer het exclusieve domein van TNT Post. Met het opheffen van dit monopolie liberaliseert het kabinet nu ook het laatste en lucratiefste deel van de postmarkt. Grote enveloppen en pakketten mochten al door andere aanbieders worden bezorgd.

Met het besluit loopt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vooruit op Europese regelgeving die bepaalt dat in 2011 de postmarkten in de EU moeten zijn vrijgegeven. De vakbonden zijn met de vervroegde liberalisering akkoord gegaan in ruil voor betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van de ‘nieuwe’ postbedrijven Sandd en Selektmail.

Nu wordt het personeel van die bedrijven veelal betaald per afgeleverd poststuk, waardoor zij onder het minimumloon kunnen blijven steken. In een speciale cao is afgesproken dat binnen drieënhalf jaar na het vrijgeven van de markt 80 procent van de medewerkers een normale arbeidsovereenkomst moet hebben.

Voor de consument zal de liberalisering vooralsnog weinig gevolgen hebben. De oranje brievenbussen blijven bestaan en TNT is verplicht post die in die bussen wordt gedaan binnen een dag te bezorgen. ‘Maar het is wel denkbaar dat je in de toekomst bijvoorbeeld je kerstkaarten in een mandje bij de supermarkt kunt inleveren om het tegen een voordelig tarief te laten bezorgen door een van de nieuwe aanbieders’, zegt Heemskerk.

Het schrappen van het TNT-monopolie is vooral interessant voor grootverbruikers. 92 procent van de post wordt verstuurd op de zakelijke markt. Bijvoorbeeld banken en goede doelen kunnen profiteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden