‘TNT is rijpe prooi voor overname’

Opnieuw zoemen geruchten over een op handen zijnde overname van TNT door het Amerikaanse postbedrijf FedEx rond in de financiële wereld....

TNT wil niet reageren op de overnamegeruchten, maar analisten zijn niet verbaasd. ‘Het is weer zover’, zegt analist Philip Scholte van Rabo Securities. ‘De ene keer gaat het om FedEx, de andere keer om concurrent UPS.’ Tot nog toe bleek er telkens niets aan de hand te zijn.

Dit keer is het dus de beurt aan FedEx. Samen met het Britse investeringsfonds CVC Capital Partners zou FedEx TNT willen overnemen. ‘Het is fundamenteel geloofwaardig, daarom reageert de koers er zo heftig op’, legt Scholte uit. ‘Als FedEx TNT overneemt, zijn ze het eerste postbedrijf op wereldniveau. FedEx wil dat graag.’ CVC is een logische partner, aangezien de investeerder al eerder een Belgisch en een Deens postbedrijf overnam.

De Amerikanen zijn niet geïnteresseerd in de Nederlandse postbodes. TNT mag in Nederland vooral bekend zijn van de oranje brievenbussen, in Europa is het bedrijf marktleider in bedrijvenpost en -pakketten. Dat is de markt die FedEx en UPS willen veroveren, maar het lukt de Amerikaanse bedrijven niet om zelfstandig in Europa voet aan grond te krijgen. Door TNT over te nemen, lossen ze dat probleem in een keer op.

‘Het is echt een buitenkansje voor FedEx’, zegt analist Maarten Bakker van Fortis. ‘Het moet haast wel een keer gebeuren. Bij Hagemeyer waren er ook drie jaar lang aanhoudende overnamegeruchten. Uiteindelijk is dat bedrijf inderdaad verkocht.’

De lage dollarkoers en de slechte economische omstandigheden in de Verenigde Staten hoeven volgens Bakker geen belemmering te zijn. ‘TNT is nu juist een koopje.’ Bakker schat de totale waarde van het postbedrijf op 9,1 miljard euro. Weliswaar heeft FedEx, goed voor een waarde van 23 miljard dollar (15 miljard euro), voor het eerst in lange tijd verlies geleden, maar dat is geen gevolg van de bedrijfsvoering. De postbezorger lijdt onder de hoge olieprijs en de teruglopende economie.

Ook Scholte kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er echt iets aan de hand is bij TNT. ‘Er staat iets op stapel. Dat hangt in de lucht.’ Toch houdt hij een slag om de arm. ‘Ik zie geen noodzaak voor TNT te worden overgenomen.’

Topman Peter Bakker heeft vorige week aan de Dow Jones Nieuwsdienst laten weten dat hij een zelfstandige toekomst voor TNT ziet. Volgens hem is de strategie van TNT goed. ‘Maar’, vindt Scholte, ‘voor de juiste prijs is alles te koop’. De vraag is of FedEx bereid is de prijs die TNT in gedachten heeft, te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden