TNT gaat verder bezuinigen

Het Postbedrijf TNT wil tot eind 2007 de kosten met nog 75 miljoen euro terugdringen. Het bedrijf neemt het hoofdkantoor onder de loep....

Van onze verslaggever

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens een woordvoerder moet het hoofdkantoor kleiner worden omdat er straks een divisie verdwijnt.

TNT wil zijn logistieke divisie voor het eind van het jaar verkopen. Daarvoor zijn veel externe adviseurs aan het werk die na de verkoop niet meer nodig zijn. Verder denkt het bedrijf fors te kunnen besparen op de kosten van advocaten die actief waren rondom de belastingruzies waar het bedrijf mee is geconfronteerd.

De omzet van TNT steeg 8,9 procent tot 2,6 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan het feit dat het eerste kwartaal meer werkdagen telde dan het eerste kwartaal van 2005. Bovendien kon TNT in het eerste kwartaal profiteren van het feit dat Pasen dit jaar later viel. De nettowinst kwam uit op 205 miljoen euro. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers. Het aandeel TNT won 3,9 procent op 29,40 euro.

Ook bestuursvoorzitter Peter Bakker is tevreden. ‘We zijn erg blij met de ontwikkelingen in het eerste kwartaal. Alle bedrijfsonderdelen hebben aan het resultaat bijgedragen. Onze resultaten ondersteunen duidelijk de strategische richting die we zijn ingeslagen.’

De divisie Logistiek, die sinds eind vorig jaar te koop staat, ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een blok aan Bakkers been. De resultaten bleven ver achter bij die van andere divisies. In het eerste kwartaal bedroeg de winstmarge 2,3 procent. Dat is een fractie van de winstmarge die TNT haalt bij de postbezorging (21,9 procent) en bij de pakjespost (8,6 procent).

De Nederlandse poststroom krimpt nog steeds, in het eerste kwartaal met 1,5 procent. TNT bezorgde wel meer geadresseerde post, maar de hoeveelheid folders (direct mail) daalde spectaculair, net 9,2 procent. TNT wijt dit aan de concurrentie van andere media, met name tv en radio.

TNT presenteerde ook een nieuw aandeleninkoopprogramma. Er moeten 2,7 miljoen stukken worden teruggekocht. Het duurt naar verwachting zes weken voor dit programma is afgerond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden