TNT beloond voor koerswijziging

‘Dit bedrijf kan harder groeien dan we tot voor kort hadden gedacht’, zei TNT-topman Peter Bakker ruim een jaar geleden....

Daar maakte Bakker toen in één klap een einde aan door radicaal te kiezen voor het belang van de aandeelhouder en rendement op lange termijn. De niet of nauwelijks renderende logistiektak, goed voor een kwart van de omzet, ging in de verkoop en TNT beloofde de opbrengst voor een belangrijk deel te besteden aan de inkoop van eigen aandelen, iets wat aandeelhouders graag zien.

TNT, zo beloofde Bakker, zou zich beperken tot die activiteiten waarin het concern uitblonk: de exploitatie, combinatie en uitbouw van de twee netwerken van Post en Express.

Het concern, zei Bakker, ziet voor zichzelf een leidende rol weggelegd bij de consolidatie van de postbezorging, die de komende jaren in Europa wordt verwacht. Het risicoprofiel van het concern zal afnemen, waardoor de financiering voor een groter deel met vreemd vermogen kan gebeuren en er nog meer geld vrijkomt voor de aandeelhouders.

Die reageerden dan ook zeer enthousiast. De koers van TNT was jarenlang niet vooruit te branden en schommelde op het moment dat Bakker de koerswijziging dertien maanden geleden aankondigde, rond de 23 euro. Maar vijf dagen geleden schoot de koers voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 33 euro en inmiddels benadert de beurswaarde van TNT de 15 miljard. De dreiging van onvriendelijke overnames is als sneeuw voor de zon opgelost.

Bakker en TNT hebben dan ook geleverd wat ze beloofden. Het grootste deel van de logistiekdivisie ging naar het Amerikaanse opkoopfonds Apollo. Van de opbrengst is al bijna een miljard teruggegeven aan de aandeelhouders in de vorm van de terugkoop van eigen aandelen.

En wat nog belangrijker is: de uitbouw van de netwerken van TNT, die de versnelde winstgroei moeten bewerkstelligen, is met kracht ter hand genomen. Woensdag meldde TNT de overname van Expresso Mercúrio, de grootste express-vervoerder van Brazilië. Het is de vierde grote overname op dit terrein sinds december 2005.

Met Mercúrio verwerft TNT zich een stevige positie op de Zuid-Amerikaanse markt. Het bedrijf is marktleider in Brazilië met een aandeel van 15 procent en een omzet vorig jaar van 190 miljoen euro. Mercúrio is nu nog vooral actief in het zuiden van Brazilië, waar het verbindingen onderhoudt tussen 3.300 steden en dorpen, maar is bezig zijn vleugels verder uit te slaan naar het noordoosten.

Soortgelijke overnames deed TNT eerder met het Chinese Hoau, het Spaanse TG+ en het Indiase Speedage. ‘Met Mercúrio verwerven we het grootste binnenlandse expressnetwerk in het derde van de zogenaamde vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), en wel binnen iets meer dan twaalf maanden’, zegt Bakker.

Alleen een overname in Rusland laat op zich wachten. TNT heeft de ogen al weer gericht op acquisities in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden