TNO bevestigt gevaar door foute classificatie vuurwerk

Het evenementenvuurwerk dat in Nederland ligt opgeslagen, is vele malen gevaarlijker dan werd aangenomen. Dat wijst onderzoek van TNO uit....

Van onze verslaggever

Het TNO-onderzoek bevestigt wat vuurwerkcontroleurs van de Rijksverkeersinspectie en Defensie al langer vermoedden. Waarschuwingen over onjuist ingedeeld vuurwerk vonden geen gehoor bij hun leidinggevenden, verklaarden zij in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp op 13 mei in Enschede, waar 21 mensen omkwamen.

Het TNO-onderzoek is voor minister Pronk van Milieu aanleiding om een landelijk onderzoek in te stellen naar de classificatie van vuurwerk. De 34 grootste vuurwerkbedrijven zullen de komende weken opnieuw worden gecontroleerd.

Als de conclusies van TNO kloppen, is de grond onder het vergunningenstelsel voor vuurwerk weggeslagen. De controles bij vuurwerkbedrijven na de ramp hebben dan nauwelijks zin gehad. Uit die controles bleek volgens Pronk dat vuurwerkbedrijven doorgaans de regels hanteren.

Vorige week adviseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten al de rampenplannen aan te passen omdat de classificatie van vuurwerk niet aan de eisen voldoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden