PROFIEL

Timo Huges, gebeten hond van NS en justitie

De mantra van de voormalige president-directeur van NS Timo Huges was: 'De reiziger hoort op 1, 2 én 3 te staan.' Zelf staat Huges (51) als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 'zo snel mogelijk' voor de rechter in Den Bosch, zo is donderdag bekend geworden.

Marcel van Lieshout
Timo Huges, voormalig president-directeur NS Beeld anp
Timo Huges, voormalig president-directeur NSBeeld anp

De 'oud bestuurder' van NS (letterlijke tekst van het OM) wordt een kwalijke rol toegedicht in het schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het OM brengt vijf mensen voor het gerecht. De verdenking luidt omkoping, valsheid in geschrifte en/of het schenden van bedrijfsgeheimen.

De Limburgse ov-kwestie kostte Huges vorig jaar juni de kop. De toenmalige NS-topman werd door de aandeelhouder van NS, het ministerie van Financiën, op straat gezet. Sindsdien is Huges brodeloos. Arm is hij niet. Zeer tegen zijn zin - maar het arbeidscontract gebood dat nu eenmaal - moest minister Jeroen Dijsselbloem Huges een vertrekpremie van 175 duizend euro meegeven.

Nog geen twee jaar is Timo Huges de baas geweest van de NS. Ik oktober 2013 trad hij aan, vorig jaar augustus volgde oud-minister Roger van Boxtel (D66) hem op. Tijdelijk. NS is nu op zoek naar een nieuwe president-directeur met een vlekkeloze reputatie.

Zo, reputatie had Huges toen hij in dienst trad van het spoorbedrijf. Voordien was hij werkzaam in de 'bloemen'. Het succes smeedde hij de veilingen van Aalsmeer en Flora-Holland tot één bedrijf.

'Opgeknipt'

Bij de NS kreeg hij juist te maken met een bedrijf dat nog wonden heeft van het feit dat het is 'opgeknipt'. Sinds de invoering van marktwerking in de wereld van het openbaar vervoer is NS een pure vervoersorganisatie geworden. Ander werk dat voorheen werd verricht is nu al jaren een zaak voor ProRail, de spoorbeheerder.

Hoe kortstondig hij ook aan het roer stond van de NS, bij de vakbonden en reizigersorganisaties zijn ook nu nog - ondanks het optreden van het Openbaar Ministerie - amper lelijke woorden op te vangen over Huges. Hij heeft zich ook laten kennen als een aardige man, losjes in de omgang in zijn NS-periode. De functie bracht met zich mee dat hij aandacht op zich gericht kreeg.

Valsspeler

Bridgeliefhebber Huges bleek een valsspeler in de Limburgse ov-zaak. Hoewel hij aanvankelijk ontkende ook maar enigszins op de hoogte te zijn geweest van ongeregeldheden (door dochterbedrijven Abellio en Qbuzz), bleek later dat hij van alles op de hoogte was. In hoeverre hij zelf een sturende rol heeft gespeeld in het schandaal is nog onduidelijk.

Dat moet duidelijk worden in de rechtszaak die het OM 'zo snel mogelijk' op de rol van de Bossche rechtbank wil krijgen. Bij het Limburgse schandaal gaat het niet om klein geld. Met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg (voor de periode 2017-2031) was twee miljard euro gemoeid.

Die opbrengst loopt de NS mis nu het exploiteren van dat vervoer uiteindelijk aan concurrent Arriva is gegund. Een van de vragen die nu opborrelen is: raakt Huges straks ook zijn vertrekpremie kwijt?

Timo Huges, voormalig president-directeur van NS (l). Beeld anp
Timo Huges, voormalig president-directeur van NS (l).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden