Tik Goldman Sachs door ziekte topman

Hij heeft 'volop energie' en het is een 'goed behandelbare vorm', maar toch: na de mededeling dat topman Lloyd Blankfein lymfeklierkanker heeft, kreeg Goldman Sachs dinsdag op Wall Street een tik.

Wilco Dekker
Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs, in 2013. Dinsdag werd bekend dat hij lymfeklierkanker heeft. Beeld AFP
Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs, in 2013. Dinsdag werd bekend dat hij lymfeklierkanker heeft.Beeld AFP

De koers van de zakenbank daalde met ruim 2 procent, waarmee Goldman Sachs een van de grootste dalers was in de Dow-Jonesindex. Beleggers worden nerveus van zieke topmannen, al verschilt het per geval hoe heftig de koersreactie is.

De 61-jarige Blankfein, die al sinds 2006 bestuursvoorzitter is van Goldman Sachs, zal de komende maanden chemotherapie ondergaan, maakte de bank dinsdag bekend. Tijdens dat proces blijft hij naar eigen zeggen aan het werk, al zal hij wel minder vaak voor de bank op reis kunnen. 'Mijn artsen en ik verwachten dat ik beter zal worden', aldus de topman. Verwacht wordt dat tijdens de chemokuur de een aantal publieke optredens wordt overgenomen door andere toplieden, zoals operationeel directeur Gary Cohn.

Blankfein is niet de eerste topman van een groot Amerikaanse bedrijf die met kanker te maken krijgt. Een jaar geleden meldde branchegenoot JPMorgan Chase dat topman Jamie Dimon keelkanker had. In de week na de mededeling verloor het aandeel van de bank ruim 3 procent. Ook Dimon werkte door en is inmiddels beter. 'Superbelegger' Warren Buffett van Berkshire Hathaway kampte eerder met prostaatkanker.

Dieet

Het bekendste geval is Apple-voorman Steve Jobs, die in 2011 overleed aan alvleesklierkanker. Dit geldt als een voorbeeld van hoe het niet moet wat betreft openheid tegenover beleggers, werknemers en klanten als een topman ziek is. Begin 2009 kregen aandeelhouders te horen dat Jobs kampte met een voedingsprobleem, waarvoor hij een dieet volgde. Toen een week later bekend werd gemaakt dat Jobs om medische redenen een tijdje afwezig zou zijn, klapte de koers in elkaaar.

Omdat het relatief weinig voorkomt en per geval verschilt, is er voor zover bekend geen onderzoek naar de gevolgen van een zieke topman voor de koers. In Nederland was er Ton Büchner van AkzoNobel, die drie jaar geleden, kort na zijn aantreden, vanwege oververmoeidheid een tijdje vrijaf nam. De koers van AkzoNobel kreeg een klap: min 5 procent.

Voormalig kettingroker Blankfein liet dinsdag weten dat er talloze mensen zijn die elke dag omgaan met kanker. 'Ik heb volop energie en kijk uit naar de behandeling.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden