Tientallen miljoenen vast in bevroren digitale portemonnee, en niemand kan er bij

Stel het volgende scenario voor: u heeft een portemonnee tjokvol munten, maar u kunt er niet bij. Met geen mogelijkheid. Dat is op zijn minst bijzonder frustrerend. Precies dit is er aan de hand met een portemonnee die bedoeld is voor de opslag van de cryptomunt ethereum, Parity genaamd.

Foto anp

Het enige verschil: het is geen fysieke opslag, maar een virtuele. Volgens Parity gaat het om een softwarefout in zijn Parity Wallet. Wie een recente versie van de zogenoemde multi-sig-wallet bezit, heeft te maken met bevroren tegoeden. Een dergelijke portemonnee is geschikt om door meerdere gebruikers tegelijk te worden gebruikt. In de praktijk zullen dus met name zakelijke gebruikers het slachtoffer zijn. Parity vermeldt niet om hoeveel bevroren ethers het gaat, maar schattingen lopen uiteen van 130- tot 240 miljoen euro aan cryptomunten waar de rechtmatige eigenaren niet bij kunnen.

Volgens technieuwssite the Next Web is het bedrijf Web3 Foundation het grootste slachtoffer, met maar liefst 80 miljoen euro aan onbereikbare ethers. Dit bedrijf werkt momenteel aan een nieuwe start-up genaamd Polkadot. De geblokkeerde portemonnee werd gebruikt om bijdragen voor dit nieuwe project in te ontvangen. Volgens Web3 Foundation betekent dit echter niet dat alle fondsen nu zijn opgedroogd. De planning rondom de lancering van Polkadot zou zelfs niet in gevaar komen.

Parity benadrukt ondertussen dat er geen geld uit de portemonnees is ontvreemd. Het is echter nog onduidelijk hoe eigenaren weer bij hun geld kunnen komen.

Volgens Parity is het probleem een paar maanden geleden ontstaan nadat juist een vorige softwarefout was opgelost. Afgelopen zomer maakten hackers voor tientallen miljoenen aan ethers buit via ditzelfde Parity. Die bug werd opgelost, maar niet zonder dat een andere aan het licht kwam. Deze heeft er uiteindelijk toe geleid dat 'een gebruiker' essentiële delen van de code verwijderde. Dit maakte de portemonnees feitelijk onbruikbaar.

De ethereum geldt als het slimmere broertje van de bitcoin omdat er meer mee mogelijk is en omdat deze nieuwere cryptomunt geen last heeft van de beperkingen waar de bitcoin nu tegen aanloopt, zoals grote vertragingen in transacties. De ethereum bereikte halverwege juni zijn hoogtepunt, na een ongekend grote stijging van zo'n 3.700 procent sinds januari. Daarna is de koers weer wat gezakt. Momenteel is de totale marktwaarde van de bitcoin 106 miljard euro en die van de ethereum een kleine 25 miljard. De bitcoin steeg tussen 1 januari en nu van 861 euro naar een kleine 6.400 euro.

Koers van de ethereum van het afgelopen jaar Foto Worldcoin Index
Koers bitcoin van het afgelopen jaar Foto Worldcoin Index
Meer over