Tienduizenden spaarders DSB Bank krijgen mogelijk meer geld terug

Tienduizenden mensen die vroeger een spaarrekening hadden bij DSB Bank krijgen mogelijk een extra vergoeding via het depositogarantiestelsel. Dat is het gevolg van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dit college heeft bepaald dat een groep spaarders nog recht heeft op meer zogeheten wettelijke rente.

In het oude directiekantoor van de DSB bank in Wognum was in 2011 een veiling van kantoorinventaris, computers en DSB Bank relikwieën. Ook de pakken van de voormalige schaatsploeg gingen onder de hamer.Beeld anp

De uitspraak van het CBb betreft in eerste instantie 208 mensen die een zaak waren begonnen, maar de Nederlandsche Bank (DNB) overlegt nu met het ministerie van Financiën hoe ook andere spaarders van DSB kunnen worden tegemoetgekomen.

De 208 spaarders vonden dat de Nederlandse regels die enkele jaren terug zijn gevolgd bij het uitkeren van de vergoedingen in strijd waren met de Europese richtlijn. Een eerste raming van De Nederlandsche Bank, de uitvoerder van het garantiestelsel, wijst uit dat deze groep door de uitspraak in totaal circa 30 duizend euro extra krijgt uitgekeerd. Dat komt neer op bijna 150 euro per persoon.

De Nederlandsche Bank is nog in overleg over de manier waarop ook andere spaarders van DSB kunnen worden gecompenseerd. Daarover wordt uiterlijk in maart meer duidelijk. De spaarders die de zaak hebben gewonnen, krijgen hun geld begin februari gestort.

DSB, de bank van voormalig politieman Dirk Scheringa, viel in oktober 2009 om, waarna het depositogarantiestelsel in werking trad. Volgens die regeling kunnen rekeninghouders tegoeden tot maximaal 100 duizend euro terugkrijgen. Daarnaast wordt de wettelijke rente vergoed. Dat is het gemis aan rente-inkomsten dat iemand volgens de wet kan terugvorderen.

De zaak bij het CBb draaide om het vaststellen over welke periode precies wettelijke rente moest worden uitgekeerd. Deze periode is door de uitspraak verlengd.

Lees ook

Dirk Scheringa (66) heeft zijn verantwoordelijkheid voor de ondergang van DSB Bank kunnen afkopen voor 1 miljoen euro. Aanvankelijk hadden de curatoren tientallen miljoenen euro van hem geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden