Tienduizenden Duitsers demonstreren tegen 'paard van Troje' TTIP

Tienduizenden Duitsers protesteerden zaterdagmiddag in Hannover vreedzaam tegen het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zondag openen Barack Obama en Angela Merkel daar samen de grootste industriebeurs ter wereld. De demonstranten zien het optreden van de twee staatshoofden als propaganda voor het omstreden verdrag.

Sterre Lindhout
Duitsers slepen een houten paard mee, symbool van wat de demonstranten als het Paard van Troje zien: het TTIP-handeslverdrag. Beeld epa
Duitsers slepen een houten paard mee, symbool van wat de demonstranten als het Paard van Troje zien: het TTIP-handeslverdrag.Beeld epa

Op het plein voor de neoclassicistische Opera lag de gemiddelde politieke voorkeur op het plein links van het midden. De politie telde 'ruim 35 duizend aanwezigen. Volgens de organisatoren, waaronder antiglobaliseringsbewegingen, waren er op het hoogtepunt meer dan 50 duizend demonstranten op de been tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), samen met zijn minder bekende broer CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada.

Politieke partijen De Groenen, Die Linke en de Piraten hadden stands met flyers en ballonnen, net als Greenpeace en de linkse krant Junge Welt. Boeren uit de regio waren aangerukt met vijftig trekkers. Een van de sprekers was van de Nederlandse Milieu Defensie. Een groep jeugdige communisten speelde de Internationale, maar werd overstemd door vrouwelijke singer songwriter die op het podium over saamhorigheid zong.

Milieubescherming

De meeste aanwezigen kwamen niet in partij- of organisatieverband. Er waren gezinnen, 16-jarige scholieren die voor het eerst demonstreerden 'omdat m'n grote zus zegt dat het belangrijk is', tot ervaren demonstratierotten. Sigmar Groeneveld (80), 'Jaja, een Nederlandse achternaam!' van 80 die al zo lang hij zich kan herinneren demonstreert tegen rechts, tegen de macht van multinationals en andere zaken die volgens hem 'de christelijke waarden' ondergraven.

Twee meer dan levensgrote paardenhoofden torenden boven de menigte uit: paarden van Troje, en van hout en een opblaasbaar. Het homerische paard met z'n buik vol Griekse soldaten, is de lievelingsmetafoor van TTIP-tegenstanders. Volgens hen presenteren politici presenteren het verdrag als kans, terwijl niemand mag zien wat er precies instaat. En als het dan ondertekend is zullen de nadelen Europa binnensluipen, zoals de Griekse soldaten Troje.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De grootste steen des aanstoosts is het investeringshof dat de EU voor TTIP wil oprichten, waardoor waardoor nationale rechtspraak grotendeels buitenspel wordt gezet, zo vreest men hier. Sommige demonstranten vrezen dat kleine landbouwbedrijven door TTIP zullen worden verzwolgen door grote 'Monsanto-achtigen', andere dat het verdrag de sociale ongelijkheid vergroot en dat Europa zich aan zal moeten passen aan de Amerikaanse standaarden waar het voedselveiligheid en consumentenbescherming betreft.

En dan zijn er nog mensen voor wie TTIP vooral een kapstok is waaraan ze algemener globaliseringschagrijn ophangen. Zoals zorgen over privacy, en om de 'uitverkoop van de democratie' ten gunste van economische deals. 'De grote bedrijven zijn allang machtiger dan Obama en Merkel bij elkaar', zegt Sigmar Groeneveld mismoedig.

null Beeld epa
Beeld epa

Voordelen

'Ik ben verbaasd dat het protest juist in Duitsland zo groot is', zei Cecilia Mälmström, Eurocommissaris voor Handel tegen Duitse media. 'Ik hoop dat Merkel en Obama uitleggen wat er zo belangrijk is aan het verdrag.' Volgens Malmström kan het verdrag juist Duitsland veel voordelen brengen zoals meer werkgelegenheid.

Maandag begint in New York de 13de onderhandelingsronde over TTIP. De onderhandelaars hebben haast met het ondertekenen van het verdrag, omdat na de zomer de Amerikaanse buitenlandse politiek zo goed als stilligt vanwege de verkiezingen. En mocht Donald Trump die winnen dan is de kans nihil dat de Amerikanen het verdrag nog zullen ondertekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden