Nieuwsarbeidsmarkt

Tien procent jongeren blijft langer in de schoolbanken hangen

Tien procent van de jongeren blijft door de coronacrisis langer in de schoolbanken hangen, in plaats van de arbeidsmarkt op te gaan. Dat blijkt uit een halfjaarlijkse monitor van SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut onder jongeren van 16 tot 30 jaar.

Simoon Hermus
Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Na de zomer van 2020 kwamen er 23 duizend minder jongeren dan verwacht op de arbeidsmarkt. Normaliter stromen er vooral op mbo-bol – de beroepsopleidende leerweg – meer jongeren uit. Vorig jaar waren er 15 duizend minder uitvallers, een afname van 17 procent. Het ging hier vooral om jongeren in het hbo en mbo.

‘Jongeren vallen niet alleen minder uit, maar doen er ook langer over om hun diploma te halen en studeren vaker door’, zegt Jelle Zwetsloot, arbeidsmarkt- en onderwijsonderzoeker bij SEO. ‘Dat is niet zo gek, want ze anticiperen op wat ze zien op de arbeidsmarkt.’ Daarnaast vermoedt hij dat onderwijsinstellingen soepeler omgaan met studenten die niet genoeg studiepunten hebben gehaald. ‘Het is wel de vraag of de mensen die normaal zonder diploma waren uitgevallen, dat diploma wel halen nu ze langer blijven studeren.’

De baankansen voor met name mbo-bol en jongeren met alleen een middelbareschooldiploma zijn sinds de eerste coronagolf verder afgenomen, terwijl de kansen voor hoogopgeleide jongeren juist zijn verbeterd – en dat terwijl er al een flinke kloof was. Zwetsloot: ‘Laagopgeleiden zijn na een crisis vaak de dupe, omdat hoogopgeleiden een stapje naar beneden kunnen doen.’ De vertraagde doorstroming naar de arbeidsmarkt leidt tot uitpuilende onderwijsinstellingen. Daarbij zijn er extra scholieren geslaagd door het afschaffen van het eindexamen vorig jaar. Veel van hen slaan het tussenjaar maar over.

De Vereniging Hogescholen ziet dit ook. ‘De afgelopen twee studiejaren steeg het totale aantal eerstejaarsstudenten op de hogescholen steeds met zo’n 10 procent’, zegt een woordvoerder. ‘Hogescholen zijn dan ook druk bezig om meer docenten te werven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden