Thyssen schrapt beursgang staal

Thyssen-Krupp heeft de beursgang van zijn staaldivisie afgeblazen. Het Duitse concern heeft het besluit in samenspraak met zijn zakenbanken genomen vanwege het zwakke beursklimaat voor staalbedrijven, zo is woensdag bekendgemaakt....

De eerste notering van de staaldivisie stond voor september op het programma. Ongeveer 25 tot 35 procent van de aandelen zou worden geplaatst. Thyssen-Krupp is verder actief in de machinebouw, elektrotechniek en dienstverlening aan industriële bedrijven. Op de effectenbeurs van Frankfurt werd Thyssen-Krupp afgestraft. Het aandeel zakte ruim 7 procent tot 17,09 euro.

De afsplitsing van de staaldivisie maakte onderdeel uit van grootscheepse reorganisatieplannen. Thyssen-Krupp kondigde in november vorig jaar aan voor tien miljard mark aan omzet te willen afstoten en 22 duizend arbeidsplaatsen te willen schrappen. Bovendien moest het aantal divisies fors worden teruggebracht, van 23 naar zes. Het concern streefde met de plannen naar meer winstgevendheid.

Topman Ekkehard Schulz liet woensdag weten dat zijn concern de komende maanden de mogelijkheden bekijkt voor de staaldivisie. Ook verkoop wordt overwogen, aldus Schulz. Een van de mogelijke kopers is het Franse staalconcern Usinor.

De internationale staalmarkt maakt zware tijden door. Als gevolg daarvan is de vraag naar aandelen van bedrijven in deze sector laag. Het staalconcern Corus, ontstaan uit de fusie tussen British Steel en Hoogovens, leed ook onder de beslissing van Thyssen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs bereikte het aandeel zijn laagste koers ooit: 1,20 euro. Het sloot op 1,21 euro. De koers was de afgelopen week al met 14 procent gedaald nadat de Amerikaanse fondsbeheerder Franklin Templeton had aangekondigd zijn belang in Corus terug te brengen van bijna 9 procent naar 3,55 procent.

Het dure pond sterling speelt het Brits-Nederlandse concern daarnaast parten. Corus heeft de laatste maanden grootscheepse reorganisaties aangekondigd, waarbij met name in Groot-Brittannië veel ontslagen vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden