Thunnissen geeft haar ambtenaren de vrijheid

Jenny Thunnissen (55), directeur-generaal van de Belastingdienst, begon in 1977 bij haar dienst als adjunct-belastinginspecteur in Rijswijk. Haar aanstelling als hoogste heffer van belastingen volgde 23 jaar later, nu bijna acht jaar geleden....

De twee hebben een hecht huwelijk. Behalve een huishouden met drie kinderen runnen zij gezamenlijk de PvdA in hun woonplaats Leiderdorp, een gemeente tussen Leiden en het Groene Hart. Hij is voorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. Zij is, als Thunissen-Tonneman, voorzitter van het lokale bestuur.

Beiden zijn harde werkers. Echtgenoot Ramon is naast zijn politieke werk advocaat bestuursrecht in Den Haag, erkend bemiddelaar in juridische geschillen en plaatsvervangend kantonrechter. In de jongste jaren van hun kinderen werkten zij beiden in deeltijd. Een uitspraak van Thunnissen, later: ‘Alles kan in deeltijd.’ Die overtuiging heeft zij gedurende haar loopbaan ook als leidinggevende uitgedragen.

De carrière van Thunnissen verliep tamelijk geruisloos. Voor zij solliciteerde bij de Belastingdienst, studeerde zij rechten, van haar werkgever kreeg zij daar nog een post-doctorale studie fiscaal recht bij. Van beleidsmedewerker stroomde zij snel door naar leidinggevende functies. Dat lag niet aan haar meegaandheid; haar licht alternatieve stijl van kleden maakte haar een bekende verschijning tussen de doorgaans behoudend geklede belastingambtenaren.

Thunnissen staat bekend om haar sterk inhoudelijke belangstelling. Zij kan genieten van een mooie aangifte, zei zij twaalf jaar geleden als fiscaal directeur in de serie ‘Vrouwen in financiën’ van NRC Handelsblad. Tegelijkertijd voedt het werk haar politieke voorkeur: ‘Je ziet letterlijk hoe groot de inkomensverschillen zijn.’

Dat zij de eerste vrouwelijke ‘dg’ werd bij de fiscus, vond zij weinig interessant. In 2002 werd zij overheidsmanager van het jaar. In tal van interviews gaf zij uiting aan haar managementideeën; zij vormde haar dienst om van een hiërarchische naar een horizontale organisatie, waarin ambtenaren veel vrijheid kregen.

Haar vermogen tot delegeren gaat ver. Het gaat om vertrouwen, gebaseerd op afspraken in plaats van controles. Zelfs als het gaat om administreren en werkprocessen wordt enige autonomie verleend. Thunnissen in het vrouwentijdschrift Avanta: 'Waarom zou ik zeuren als de resultaten goed zijn?'

Al voor haar aantreden wees Thunnissen op de risico’s van de verzwaring van het takenpakket van de fiscus. Er moest worden bezuinigd en gereorganiseerd. Ook moest de dienst toeslagen gaan verwerken, zoals voor huur, zorg en kinderopvang. Nu hebben zelfs de Rekenkamer en de Nationale Ombudsman felle kritiek op haar gereorganiseerde dienst.

Thunnissen geldt als tamelijk onverstoorbaar en laconiek. In het Avanta-interview: ‘Er is een groot verschil tussen op je kop krijgen en het kunnen uitleggen, of de laan worden uitgestuurd omdat je niet functioneert.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden