Thuiszorg Amsterdam gered

Het voortbestaan van Amsterdam Thuiszorg, en daarmee de hulp aan twintigduizend cliënten in de regio Amsterdam, is gegarandeerd nu de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa toestemming heeft gegeven voor de overname van de noodlijdende organisatie....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Op 1 juli fuseert Amsterdam Thuiszorg met Cordaan, Evean en de Zonnehuisgroep. Vanaf 1 januari 2009 verdwijnt de naam Amsterdam Thuiszorg, maar de klanten houden hun vaste hulpverleensters. De vierduizend personeelsleden waren op papier al toegewezen aan een van de overnemende partijen. Volgende week gaat de nieuwe verdeling in.

Aan de fusie zijn maanden van onzekerheid voorafgegaan. Eind vorig jaar verbood de NMa de overname van de Amsterdamse organisatie (jaaromzet 100 miljoen euro) door Cordaan (jaaromzet meer dan het dubbele); het marktaandeel van het nieuwe zorgbedrijf zou te groot worden. Een nieuw fusieplan, waarbij Cordaan 70 procent zou overnemen, Evean 25 procent en de Zonnehuisgroep 5 procent, kreeg gisteren wel instemming. In de zorg bij de mensen thuis verandert niets, liet Cordaan gisteren weten. De ondersteunende diensten worden terwille van meer efficiency in elkaar geschoven. Zo blijft meer geld over voor de zorg.

Omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eind mei weigerde 3 miljoen euro steun te verlenen aan de noodlijdende zorgorganisatie, betaalt Cordaan dat bedrag nu uit eigen zak. Met het geld moesten tekorten uit het verleden worden weggewerkt.

Amsterdam Thuiszorg raakte in de problemen doordat de administratie jarenlang een janboel was. Daardoor kreeg het bedrijf minder uren vergoed dan waren geleverd. Het moest de tekorten zelf bijpassen. Eind vorig jaar had Amsterdam Thuiszorg een negatief vermogen van bijna 9 miljoen euro. De drie overnemende partijen stortten de afgelopen maanden al 6 miljoen in de kwakkelende organisatie. De laatste 3 miljoen komen nu uit de kas van Cordaan.

Volgens bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan is de bedrijfsvoering bij Amsterdam Thuiszorg de afgelopen maanden boven verwachting verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden